© Ikar.us (talk) [Wikimedia Commoms] Още по темата Изгонените руски

...
© Ikar.us (talk) [Wikimedia Commoms] Още по темата Изгонените руски
Коментари Харесай

Държавата, която не бива да се споменава

© Ikar.us (talk) [Wikimedia Commoms] Още по тематиката
Изгонените съветски дипломати са пробвали да обхванат в гръцкото разузнаване, твърди " Катимерини "

Източници на " Катимерини " споделят, че опитите за налагане на съветско въздействие са почнали преди време и са включвали съдействие с така наречен понтийски гърци
23 юли 2018 Каква е разликата сред Гърция, Германия и България? Двете се опасяват от Русия, третата не. Такъв извод можем да създадем тази седмица, откакто Атина изгони двама съветски дипломати, Германия разгласи публично, че съветските служби се пробват да подриват политиката и стопанската система в страната, а българските служби даже не загатнаха името на Русия в годишния си отчет за заканите пред страната. Името на огромната славянска страна постоянно буди крайни пристрастености, само че оттатък русофилията и русофобията какви са обстоятелствата?

Гърция твърди, че двама съветски дипломати са хванати в опит да подкупят чиновници на църквата, армията и разузнаването, с цел да работят против съглашението с Македония за името. Това съгласно Атина е неприемлива интервенция във вътрешните й работи, като очевидната цел е да се попречи на Скопие да влезе в НАТО и Европейски Съюз. Германското разузнаване пък оповестява, че Москва влага огромни запаси в борба да промени външната политика на страната и по този начин да преодолее европейските наказания, чийто главен дирек е точно Германия.

Нищо от това не е изненадващо. Русия от 2014 година насам води борба на целия европейски континент и оттатък, а главната й тактичност е да ускорява локалните раздори, с цел да извлича дивиденти. При това Атина и Берлин надалеч не са съперници на Руската федерация - и в двете страни има мощен блян да се поддържат положителни връзки.
На този декор България, където към този момент през ден се случват все по-активни мероприятия онлайн (фалшивите вести около Истанбулската спогодба и чумата например), наподобява заровила глава в пясъка.

Единственото изречение, което страхливо насочва към вероятни рискове в годишния отчет на ДАНС, е, че " специфичните служби на разнообразни страни от района не престават интензивно да работят за реализация на личните външнополитически доктрини и стратегически ползи, в това число посредством опити за придобиване на сензитивна и класифицирана информация у нас ".

Възможно е службите да са оставили името на страната, която не трябва да се загатва, в цялостната версия на отчета си за държавното управление. Но по-вероятно е просто да избират да си затворят очите. Въпросът е кой е отговорен - превзетото разузнаване или кабинетът, който не желае да чува неприятни вести за Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР