© Георги Кожухаров Ако искате да получавате информация за най-важното

...
© Георги Кожухаров Ако искате да получавате информация за най-важното
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Георги Кожухаров Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Ръководството на държавната енергетика беше ненадейно заменено Енергетиката в страната получи ново управление ненадейно и без никакво пояснение. С протоколно решение и без никакви разисквания министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сменила управление на Българския енергиен холдинг.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Формалният мотив за рокадите е приключването на мандатите на сегашните членове на борда на шефовете, само че методът, по който се случват промените и хората, които са назначени, приказват за по-дълбоки зависимости и нов курс е енергетиката на страната. Първите реакции на хора от сектора са единомислещи - това е сигнал за прекъсване на промените в бранша.

Топлофикации на Ковачки ще получат 21.6 млн. лева от страната със задна дата Допълнителни доходи от общо 21.6 млн. лева ще получат топлофикационните сдружения в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново, зад които стои Христо Ковачки. Това ще стане по силата на решения на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от 16 юли, с които на сдруженията са избрани нови цени за по-предишния регулаторен интервал - от 1 юли 2017 година до 30 юни 2018 година Промяната на цените със задна дата се постанова поради извоювани от топлофикациите каузи във Върховния административен съд (ВАС), с които оспорват избраните им преди две години цени.

Завишените в този момент от регулатора средства за създадената електрическа енергия във въпросния интервал ще би трябвало да бъдат покрити от държавната НЕК. За топлинната сила пък сдруженията на Ковачки ще изискат от КЕВР да включи съответните суми в идващите ценови решения, защото няма по какъв начин да желаят от клиентите си да вършат доплащания за минал интервал.

Върховен административен съд не разреши на " Булгартрансгаз " да подписа контракт с съветския претендент за " Турски поток " Безпрецедентното решение на " Булгартрансгаз " да подмени строителя на продължението на " Турски поток " през българска територия може да провали изцяло осъществяването на плана за близо 3 милиарда лева Причината за това е, че със свое определение от 11 юли Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно е забранил на държавната компания да подпише контракт със обвързваното с съветската ТМК обединяване " Газово развиване и уголемение в България ", до момента в който не завърши дефинитивно разногласието за отстраняването на саудитския консорциум " Аркад ".

На 28 юни Комисията за защита на конкуренцията към този момент дефинира дейностите на " Булгартрансгаз " при промяната на изпълнителите като непозволени и остави в действие класирането от април, съгласно което публичната поръчка следва да се разпореди на " Аркад ". Но това решение на Комисия за защита на конкуренцията също може да се апелира пред Върховен административен съд и от деловодната система на съда се вижда, че " Булгартрансгаз " или обединяване " Газово развиване и уголемение в България " са внесли тъжба срещи него.

Криптоминьори към този момент крадат ток непосредствено от трафопостовете Кражбите на електрическа енергия, свързани с добива на цифрови валути като Bitcoin, получават нови размери. Криптоминьорите към този момент не се лимитират единствено до захранващата мрежа в домовете и офисите, а връзват машините си непосредствено към трафопостове на електроразпределителните сдружения, употребявайки кабели за високо напрежение. За това оповестиха от ЕВН, откакто са открили сходни противозаконни дейности на територията на Южна България. По случаите работи полицията, само че все още няма открити и разпознати извършители, както и конфискувано съоръжение.

Причината търсачите на цифрово злато да поемат този риск е, че главният разход при добиването на цифрови валути е точно електричеството и неговото минимизиране усилва доста облагите. Така да вземем за пример единствено за ден една добра настройка от майнъри (машинки за рандеман на монети) може да използва ток за 1000 лева, който, в случай че не бъде заплатен, автоматизирано се трансформира в приход за миньора.

Напрежението към Кипър: Газ, наказания и геополитика Ескалиращият газов спор към Кипър доближи точка, в която всяка стъпка, предприемана за понижаване на напрежението, го повишава още повече. Само часове откакто в понеделник Европейски Съюз наложи наказания против Турция в опит да я накара да приключи противозаконните си газови сондажи край Кипър, Анкара провокативно разгласи, че ускорява интервенциите си, като допустимо най-скоро ще изпрати и четвърти транспортен съд.

Със глобите на Европейски Съюз борбата сред Кипър и Турция за морската територия посред им към този момент е интернационален спор за енергийните запаси, въздействието и връзките в Източното Средиземноморие. Освен Европейски Съюз, Никозия и Анкара в него вземат участие още Съединени американски щати, Русия, Израел и Египет. И въпреки употребата на газовите залежи край Кипър да е надалеч в бъдещето, борбата за тях се изостря.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР