© Dado Ruvic Facebook започна разговори с един от най-големите

...
© Dado Ruvic Facebook започна разговори с един от най-големите
Коментари Харесай

Facebook преговаря с американските регулатори за криптовалутата си

© Dado Ruvic Фейсбук стартира диалози с един от най-големите регулаторни органи в Съединени американски щати - Американската комисия по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission – CFTC), по отношение на проектите си за основаване на криптовалута. Този ход демонстрира в действителност сериозните планове на компанията за развиване в тази тенденция, написа Financial Times.

Председателят на CFTC Кристофър Джанкарло сподели, че диалозите с Фейсбук са на " доста ранен стадий ", като задачата им е да се обясни дали проектите на компанията за криптовалута ще попаднат под контрола на регулатора.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък GlobalCoin

Компанията възнамерява създаването на така наречен " stablecoin " - валута, която е закрепена по отношение на $ и чиято стойност не търпи огромни промени, каквото се случва с обичайните криптовалути. По непотвърдени данни името ѝ ще е GlobalCoin.

Информация по отношение на желанията на Фейсбук за основаване на криптовалута се появи още предишния месец, като съгласно BBC планът би трябвало да бъде подготвен в първите месеци на 2020 година

Стремежът на Фейсбук e да сътвори нова мрежа от цифрови заплащания, която ще разреши на потребителите да изпращат пари един на различен и да купуват артикули освен посредством притежаваните от компанията платформи Фейсбук, Instagram, Whatsapp, само че и през всички канали в интернет.

Ролята на регулаторите

CFTC има надзор върху търговията с фючърси и деривати, което значи, че всички финансови принадлежности, свързани с GlobalCoin, биха попаднали под надзора ѝ. По-голямата част от търговията с Bitcoin, да вземем за пример, се прави посредством фючърси. Твърде рано е да се каже дали Фейсбук ще употребява същия модел на търговия, с цел да бъде следена от CFTC.

Джанкарло добавя, че от комисията са заинтригувани да схванат повече за плана, само че могат да реагират единствено при публично подадено заявление от страна на Фейсбук.

Източници настояват, че компанията също е водила диалози с Министерството на финансите на Съединени американски щати и с шефа на Bank of England, Марк Карни. И двете институции отхвърлят коментар по тематиката, оповестява Financial Times.

Главното терзание на регулаторите е, че планът на Фейсбук няма да може да се придържа към прецизните ограничения против прането на пари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР