© Charles Platiau Акциите на Alphabet, компанията майка на Google,

...
© Charles Platiau Акциите на Alphabet, компанията майка на Google,
Коментари Харесай

Високите разходи снижиха акциите на Google

© Charles Platiau Акциите на Alphabet, компанията майка на Гугъл, изгубиха 2% от цената си, след излизането на доклада за третото тримесечие. Причината за терзанието на вложителите са все по-големите разноски на компанията, както и наемането на 6400 чиновници, написа Financial Times.

Общо за третото тримесечие Alphabet регистрира 40.5 милиарда $ доходи, 20% покачване по отношение на година по-рано. Скокът при разноските обаче е още по-голям – 25%, до 31.3 милиарда $, с 1.7 милиарда $ над упованията на анализаторите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разходи, разноски, разноски

Разходите на Alphabet през последните години са в непрекъсната възходяща линия поради вложенията в облачни услуги, потребителска електроника – действия, които компанията преглежда като изключително значими поради конкуренцията на Amazon и Microsoft. Само преди две години, за третото тримесечие на 2017 година, разноските са били с 10 милиарда $, или една трета, по-ниски. Към неприятните вести могат да се прибавят и 1.5 милиарда $ загуби, които идват от дялове на Гугъл в други компании.

Финансовият шеф на Гугъл Рут Порат разяснява пред финансови анализатори, че компанията е удовлетворена от растежа на приходите. " През последните 12 месеца сме създали доходи от 150 милиарда $, с 25 милиарда повече, в сравнение с преди година. " Порат обърна внимание, че 2 милиарда $ през това тримесечие идват от облачния бизнес на компанията, който тя преглежда като главен за бъдещите проекти на компанията.

Някои от разноските могат да бъдат обсъждани като чисто спекулативни, с цел да не залага компанията единствено на едно звено, до момента в който търси метод да задържи растежа на приходите си, а дружно с него и инвеститорския интерес. За огромните софтуерни компании темпът на напредък е най-важният индикатор, който движи цената на акциите, само че с разрастването на компаниите тези огромни растежи стават все по-трудни за задържане.

Към тях обаче могат да бъдат добавени и разноски, които не са спекулативни: през последното тримесечие Гугъл пусна бюджетната си серия смарт телефони Pixel 3a, с които се надява да разшири портфолиото си от клиенти, направи спомагателни вложения в YouTube и назад изкупуване на акции.

" Изпълнителният шеф на Гугъл Сундар Пичай може да спре спекулативното харчене на пари във всеки един миг, в случай че се тормози за облагата на компанията, само че ние мислим, че множеството вложители избират този метод ", разяснява анализаторът Николас Хайет от Hargreaves Lansdown.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР