© Асен Тонев Още по темата Вечерни новини: Президентът иска

...
© Асен Тонев Още по темата Вечерни новини: Президентът иска
Коментари Харесай

Президентът и опасният популизъм

© Асен Тонев Още по тематиката
Вечерни вести: Президентът желае обществен налог за колите; Европейска комисия видя казуса в медиите

И още: Какво споделя записът от убийството на Хашоги; Комисия за защита на конкуренцията спря мегапоръчка на БДЖ за нови влакове; Експремиерът на Македония Груевски търси политическо леговище в Унгария
13 ное 2018
Президентът с несъгласие на данъчните промени за коли, жилища в курорти и такса боклук

Част от претекстовете на Радев са основателни, други са по-скоро спорни и съответстват с претенции на протестиращи
13 ное 2018 Единайсет пъти. Толкова президентът към този момент е употребявал главното си оръжие - ветото. Досега множеството върнати закони бяха с съвсем безспорни учредения. Но тази седмица, в която улицата се изпълни с протестиращи, Радев не устоя на изкушението да се понесе на вълната на популизма.

Президентът върна Закона за корпоративното подоходно облагане, през който бяха прокарани редица промени в данъчните закони. Основният му мотив беше ориентиран против новото предписание данъкът върху колите да зависи и от замърсяването. Според претекстовете му то не е съобразено с равнищата на приходите.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Първо, тази плаха стъпка на държавното управление да употребява налога за екополитика е значима. В действително измерение тя е минимална: няколко десетки лв. на година. Но демонстрира опит за признание на действителността: единствено част от хората карат доста остарели и доста мръсни коли, само че мръсният въздух работи еднообразно болестотворно на всички. Този спор не е воден в никакъв случай в България, до момента в който тя постепенно се превръщаше в автомобилното гробище на Европа. Задача на политиците е рано или късно той да стартира и на Радев не му прави чест да оспорва едно от дребното същински верни решения на това ръководство.

Особено като се има поради, че президентът си опонира даже в личното си несъгласие. Друг негов претекст да вземем за пример е против отлагането на смяната за такса боклук. За да е по-справедлива, тя би трябвало да се счита не съгласно цената на жилището, а съгласно броя живеещи и количеството отпадък. Това значи да нарастне мощно (в стотици, не десетки левове) за голяма част от жителите. Промяната обаче комфортно и популискти беше отсрочена от държавното управление за след локалните избори следващата година. Сега Радев стачкува против отлагането. И защото за това още няма митинги, то навежда на мисълта, че водещите претекстове на президента може да не са обществени, а политически.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР