© Надежда Чипева Още по темата (Не)стандартно отклонение Новият Международен

...
© Надежда Чипева Още по темата (Не)стандартно отклонение Новият Международен
Коментари Харесай

Печалбата на банките продължава да намалява

© Надежда Чипева Още по тематиката
(Не)стандартно отклоняване

Новият Международен счетоводен стандарт 9 радикално ще промени отношението на банките към кредитния риск
20 апр 2018
Печалбата на банките през февруари спада до 189 млн. лева

Разходите за обезценки не престават да понижават с двуцифрен ритъм, само че това не съумява компенсира свития лихвен приход
1 апр 2018
По-малко обезценки усилват облагата на банките

На годишна база растежът на финансовия резултат е с 25%
1 мар 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Необслужваните заеми са намалели до 10% в края на предходната година

Секторът завърши 2017 година с облага от 1.2 милиарда лева
1 фев 2018 Печалбата на банките продължава да понижава и на годишна, и на месечна база, демонстрират данните на Българска народна банка към края на март 2018 година Намалява и делът на необслужваните заеми. Запазват се и другите две трендове – за по-ниски доходи от лихви и по-малко разноски за обезценки.

Само за март облагата на банковата система е била 78.1 мнл. лева, което е по-ниско с малко над 15 млн. лева спрямо регистрираното през същия месец на предходната година (93.7 млн. лева.). Общо за първото тримесечие на годината финансовият резултат на бранша е 267.2 млн. лева, което е спад с 20 млн. лева, или със 7.64%. Предходния месец годишното понижение на облагата беше единствено с 2.5%.

За разлика от предишни интервали слабият резултат в този момент не би могъл да се изясни единствено с неприятни заеми, защото понижават и разноските, които банките вършат за обезценки. Обемът им е по-малък от този година по-рано с 14.8%, като към края на март те са 106.4 млн. лева В съпоставяне със свиването през първите два месеца темпът остава двуцифрен, само че е много по-малък. През февруари годишното им понижение беше с 34.2%.

И през 2017 година тези разноски се свиваха спрямо миналата година, когато банките се готвеха за стрес тестванията и инспекцията на активите, само че спадът беше едноцифрен, до момента в който в този момент трети следващ месец той е двуцифрен.

Все още намаляващи доходи

Продължаващото стесняване на главния приход на банките – от лихви, способства за по-ниския финансов резултат. Нетният лихвен доход към края на март е с 3.7% по-малко по отношение на година по-рано, достигайки малко над 646 млн. лева Предходния месец свиването беше малко по-голямо (4.4%). Такъв беше темпът им на стесняване – към 4-5% годишно, през втората половина на предходната година.

Като цяло кредитирането набира скорост и растежът му става все по-отчетлив – малко над 9% при жилищните заеми през март. Това води до възстановяване на приходите от лихви, въпреки и главната причина за размера на този приход – ниските лихви по заеми, към момента да е годна в цялостна степен. Прогнозите са обаче, че за тази година намаляването им ще бъде по-скоро кампанийно и в единични случаи, като се чака задържане на достигнатите ниски равнища и постепенно превръщане на посоката през идната година.

Резултатът от активизиралото се кредитиране е забележим при растежа на другия източник на доходи на банките, макар че той е с по-малък принос – таксите. След двуцифрения им растеж през януари (12.7% годишно) в този момент чистият доход от такси се е нараснал за тримесечие с 4.7% до 242.5 млн. лева (при 7.4% годишно повишаване през февруари). Така приходите от такси ненапълно компенсират спада в лихвения приход.

Голямото почистване продължава

Намаляват необслужваните заеми, като делът им в кредитния портфейл в края на първото тримесечие е 9.3%, или 7.715 милиарда лева В края на предходната година делът им беше 10.2%. Явно банките не престават с прочистването на портфейлите с отписвания на неприятни заеми. Това е видно и по линия на пазара на пакети неприятни заеми, които се продават на колекторски компании, профилирани в изкупуването и събирането на просрочия. В последните месеци пазарът се засилва, като се подписа и най-голямата досега договорка в бранша за 460 млн. лева на ОББ, а се готвят и още от този порядък. Стратегиите на банките са разнообразни - някои продават нагъсто и по малко, а други пакетират огромни размери и продават на едро.

Активизирането в разчистването може да е и по отношение на новите стандарти в провизирането (МСФО 9), които банките започнаха да ползват от началото на тази година. Те вкараха нов метод на систематизиране на експозициите, носещи кредитен риск, отчитайки към този момент и предстоящи загуби. Директният резултат е върху неразпределената облага, която е главен детайл на базовия личен капитал от първи ред (най-качествения капитал).

В известието на Българска народна банка се показва, че личният капитал на банковата система в края на март 2018 година възлиза на 12 милиарда лева, като през тримесечието понижава с 563 млн. лева, или 4.5%. В края на февруари беше 12.3 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР