© Надежда Чипева Още по темата Ангелос Парасхакис: Темповете на

...
© Надежда Чипева Още по темата Ангелос Парасхакис: Темповете на
Коментари Харесай

Иванка Кючукова: Пропускат се добри стратегически и креативни решения за сметка на ниска цена

© Надежда Чипева Още по тематиката
Ангелос Парасхакис: Темповете на напредък на рекламния бизнес няма да продължат дълго

Изпълнителният шеф на guts&brainsDDB пред " Капитал "
9 ное 2018
Голямата работа на рекламните организации

Кои са най-големите информационни групи в България, които ръководят близо 280 млн. рекламни вложения и по какъв начин дигитализацията трансформира бизнеса им
9 ное 2018
Четири " рeкламни " истории

Професионалният път на Калина Данчева, Милен Гълъбов, Николай Ванчев и Петя Лакова минава през разнообразни рекламни компании, с цел да изберат дали да се развиват в чужбина или да се върнат в България
2 фев 2018
Осем предложения в търга за огромната реклама на туризма в 22 страни

По множеството от оповестените позиции има по един претендент
14 яну 2018 Интервюто е част от годишната ранглиста на рекламните организации в България, която " Капитал " провежда за трета година. Тя обичайно стартира с показване на данните на най-големите групи на пазара по основен индикатор доходи за 2017 година и прогнозите на техните мениджъри за развиването на бизнеса им. Повече по тематиката четете тук.

Обяснете с едно изречение какво прави вашата компания?

Компанията ни е интегрирана информационна организация, която предлага информационно и маркетинг стратегическо обслужване на клиенти.

На какво се дължи растежът в приходите на групата ви за 2017 година?

За нас 2017 година беше годината на трансформацията. Нашата централа влезе със благосъстоятелност в българския бизнес и наложи техните процедури и стандарти на работа. Получихме достъп до запаси, ноу-хау, взаимоотношение с други сътрудници, обмяна на опит, стратегическо консултиране. Инвестирахме в хора, наехме добър запас от надарени експерти и това се отрази на нашите доходи.

Допълнителен фактор е трансформацията и на интернационално равнище. Нашата група работи под тактиката together (заедно - бел. ред.) в т.нар Havas Villages, където креативен, медийни, PR, цифрови услуги са под един покрив и екипите работят дружно за 360-градусово обслужване на клиента.



В кои посоки се усили и в кои понижа бизнесът ви през 2018 година?

През 2018 година трансформацията продължава и е по-успешна от 2017 година В края на предходната година Havas беше добита 100% от Vivendi, който е най-големият медийно музикален конгломерат в света. Брандовете в групата се усилиха с Universal Music, Dailymotion, Gameloft - платформата за видео и мобилни игри. При нас обслужването на клиентите не е единствено маркетинг, медийно, креативно и стратегически, а вкарваме и огромна порция наличие. Изнасяме връзката и през наличие.

Бизнесът пораства във всички звена. Извън цифровия канал, който пораства и ще продължава още няколко години, тъй като сме много обратно от Европа и света в потреблението на софтуерни платформи в цифровия микс, най-развиващи се са креативните услуги, които доста се разраснаха. Най-голямата промяна направихме в креативния екип и това даде съответния финансов резултат. PR връзките също са един от най-добре разрастващите се канали при нас.

Посочете една позитивна и една негативна наклонност на българския информационен пазар през 2018 година?

Пазарът има значителен потенциал за развиване най-много в цифровата сфера. Цените порастват, което е обикновено, тъй като бяхме много подценени като пазар в последните 10 години и в този момент е обикновено да наваксаме. Харесва ми, че от ден на ден се търси наличие и има от ден на ден благоприятни условия да интегрираме това наличие в информационния микс.

Отрицателните трендове към момента са повече от позитивните. Фактът, че няма следене на всички канали - в печата, радиото и външната реклама няма мониторинг, макар че външната реклама е доста добър канал, само че като успеваемостта му не е измерима доста от клиентите просто не желаят да рискуват. Телевизионните метрики също са доста огромен проблем и основават неуместни обстановки и благоприятни условия за спекулации. Тенденцията непременно да се завоюва клиент и конкурс от страна на организациите, както и от страна на клиента - изборът на сътрудник по аршин най-ниска цена, не е в изгода нито на сектора, нито на самия клиент.

Понякога се пропущат положителните стратегически решения, изобретателни подходи за сметка на една ниска цена, която в последна сметка не води до този резултат, който е подложен като цел първоначално.

Какви са прогнозите ви за бизнеса ви и за сектора през 2019 година?

Според нас пазарът ще продължи да пораства и като цени, и като вложения на клиенти. Далеч сме още от насищането, само че въпреки всичко всичко зависи доста от интернационалната и българската геополитическа и макроикономическа конюнктура. Най-голямо развиване ще има в цифровите връзки, максимален растеж в цените в телевизия, пазарът към момента е движен от телевизионния канал за разлика от други пазари.

Какво ще прави вашата компания след пет години?

Ще прави това, което прави и в този момент. Ще бъде покрай клиентите, ще им оказва помощ стратегически за ефикасно развиване на бизнеса им, за дейно оползотворяване на бюджетите им. Ще бъде сътрудник и съветник в интерес на бизнеса на клиентите, подплатено с технологии, данни и от ден на ден наличие, интегрирано в връзката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР