© Надежда Чипева На фона на уверенията на земеделския министър

...
© Надежда Чипева На фона на уверенията на земеделския министър
Коментари Харесай

Африканската чума проби в трети голям свинекомплекс в Русенско

© Надежда Чипева На фона на уверенията на земеделския министър Десислава Танева пред Народното събрание, че се ползват всички ограничения за локализиране на африканската чума по свинете в страната, в петък стана ясно, че болестта е съумяла да пробие в трета огромна индустриална плантация. Агенцията по храните удостовери, че има огнище на чума в свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, община Сливо поле, в който се отглеждат 30 хиляди животни. Те следва да бъдат умъртвени, а в Русенска област е удължено бедственото състояние.

Свинекомплексът в Голямо Враново се намира в надзорната зона към предходния обиден производител- " Бръшлен ", за който в сряда бе доказано огнище на африканска чума. В същия регион е и фермата в Николово с 17 хиляди животни, където болестта също бе намерено в границите на изтичащата седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нов тежък удар

От информацията на организацията по храните стана ясно, че следва да се умъртвят 30 хиляди свине в Голямо Враново - на фона на оповестената подготвеност за митинги на хората в Русенско, че в района следва да се загробят над 57 хиляди животни от другите два наранени от рецесията свинекомплекса. Наличието на африканска чума е доказано в петък от Националната референтна лаборатория.

" Голямо Враново инвест ", което е основано през 1997 година като РМД (работническо мениджърско дружество) за приватизация на тогавашния държавен свинекомплекс в селото, е измежду най-големите компании в свиневъдството и 15-ото най-голямо сдружение в целия животновъден бранш. През предходната година то записва доходи от 27.3 млн. лева, което е спад от малко над 3% на годишна база. В момента акциите му са разпределени сред 129 физически лица, като никое от тях не има повече от 10%. Освен фермата за животни към групата влизат цехове за фуражи и месопреработка, както и 13 фирмени магазина в София и Русенска област.

Още за разпространяването на африканската чума по свинете и икономическите резултати от нея може да прочетете в тематиката на броя на " Капитал " тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР