© Надежда Чипева Африканската чума по свинете, която навлезе ударно

...
© Надежда Чипева Африканската чума по свинете, която навлезе ударно
Коментари Харесай

Африканската чума навлезе в най-големият свинекомплекс в България

© Надежда Чипева Африканската чума по свинете, която навлезе стремително в България през лятото на предходната година, стартира да взима все по-големи жертви. След като през уикенда стана ясно, че болестта е пробило във плантация на най-големия производител на свинско месо в страната - " Бони холдинг ", която се намира в Шуменско, в четвъртък стана ясно, че то е намерено и във второ стопанство на сдружението. Става въпрос за свинекомплекс " Брестак " във варненското село Брестак, което е и най-голямата свиневъдна плантация в България по доходи, както и второто най-голямо сдружение в отглеждането на животни изобщо.

С новите случаи чумата към този момент съумя да порази 10 индустриални комплекса, които отглеждат съвсем 1/3 от прасетата в страната и имат общ оборот, надхвърлящ 228 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Чума в най-голямата плантация

В момента отглежданите животни в " Брестак " са над 39 600 като следва всички да бъдат евтаназирани. Свинекомплексът в селото е най-голямата плантация за свине в България по доходи за 2018 година с 67.5 млн. лева приходи. Той е и второто най-голямо стопанство в отглеждането на животни изобщо, изпреварвано само от компанията " Милениум 2000 ", част от старозагорската група " Градус ", оперираща в бранша на птицевъдството, с доходи от 72.5 млн. лева През уикенда африканската чума по свинете бе записана и в друга плантация на " Бони холдинг ", която се намира в шуменското село Никола Козлево. В нея наличните свине са към 30 хиляди и също следва да бъдат унищожени.

Свинекомплексът на " Бони холдинг " в Брестак е профилиран като репродуктор за подрастващи свине до 35 кг, част от които след това се трансферират в други ферми за угоявяне, в това число и в другото наранено стопанство на сдружението в село Никола Козлево. От известие на организацията по храните излиза наяве, че откакто преди дни е записана чума в Никола Козлево е почнало следене на придвижването в животните в последните 35 дни и открито, че част от тях са пристигнали точно от Брестак. Така организацията по храните е наложила възбрана за придвижване на животните в този свинекомплекс и е почнала да взима контролни проби от животните, с което е открито, че чумата е налична и в него.

Според разпорежданията на институцията към свинекомплекса в Брестак е открита 3-километрова защитна зона и 10-километрова следена зона. По информация на БНР в региона на община Вълчи дол, в която попада и село Брестак, е оповестено отчасти бедствено състояние поради случая като до края на седмицата ще стартира евтаназия и загробване на животните.

Пред " Капитал " прокуристът на " Бони холдинг " Цветан Илиев разяснява, че не може да се направи прогноза какви ще бъдат вредите за компанията от болестта, защото нито е ясно какъв брой време засегнатите ферми няма да могат да работят, нито какъв изобщо ще бъде пазарът на свинско месо. През уикенда шефът на организацията по храните Паскал Желязков оцени загубите на свинекомплекса в Никола Козлево на 10 млн. лева

На този стадий няма и хипотези по какъв начин болестта е попаднало във фермите, които поддържат най-високо равнище на биосигурност. " Очевидно е, че вирусът е доста сериозен и е доста сериозна гъстотата му в страната ", разяснява още Цветан Илиев.

В реалност досега африканската чума по свинете е засечени във всички области в България като се изключи Хасково. В по-голяма степен са наранени северните елементи на страната, в които се намират и главните индустриални мощности в свиневъдството. В множеството случаи записаните огнища на болестта са при глигани, чиято популация се счита, че е сред 90 и 100 хиляди животни. В момента тече дейния ловджийски сезон, през който популацията им фрапантно би трябвало да се свие съгласно проекта за деяние на земеделското министерство. Преди ден от ведомството оповестиха, че сезонът за лов на дива свиня се удължава до края на януари, а ловците ще могат да влизат и в инфектирани зони.

Близо 1/3 от прасетата в България са унищожени

С новите два случая от последните седем дни, вредите от африканската чума стартират да получават все по-големи размери. Досега засегнатите животни в десетте огромни свинекомплекса, в които болестта бе записано, надхвълят 190 хиляди при общо отглеждани индустриално 600 хиляди животни. Така единствено за към половин година икономическо най-значимото заболяване в свиневъдството, съумя да унищожи близо 1/3 от бранша в България. На този стадий няма публична оценка какъв брой тъкмо са загубите от рецесията с чумата досега, само че още първоначално й сдруженията на свиневъдите предизвестиха, че в случай че разпространяването на болестта не бъде овладяно директните вреди ще бъдат за към 500-600 млн. лева, а дружно с пропуснатите изгоди сумата може да доближи 2 милиарда лева

Изчисления на " Капитал " демонстрират, че десетте наранени от болестта огромни свинекомплекса досега имат общи доходи от 228. 4 млн. лева съгласно последните им финансови доклади за 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР