© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ България може да стане световна забележителност, като

...
© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ България може да стане световна забележителност, като
Коментари Харесай

Мнения Daily - Как София може да се нареди до Атина и Рим

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

България може да стане международна забележителност, като сътвори музей на неолита. Още по тематиката
Не сме отсам и сме за малко

Защо е неуместно ръководещите да се оплакват от обжалванията по публични поръчки
4 сеп 2017
Мнения Daily: Или Пеевски, или нищо

И още: (Поне) седем въпроса към страната за " Дунарит " ; Висока ли е действителната престъпност в България
3 сеп 2017
Мнения Daily - Как опозицията ще нападна властта

И още: Струпването на бежанците в Северна Африка към този момент е не е табу за ЕС; Пеевски и обкръжението му са новите партизани
30 авг 2017 Археология

Как София може да се подреди до Атина и Рим

От коментар на Юлиян Попов за " Дневник "

Из България се строят исторически паркове, средновековни стени и крепости, възвръщат се средновековни църкви и замъци тук-там, на които може в миналото да ги е имало, може и не. В същото време в действителност скъпи културни монументи остават незабелязани. Може би най-краен е казусът с неолита.

Онова, което имаме по нашите земи и из българските музеи от епохата на неолита, е неповторимо. И е доста. Великолепни експонати на по 6-8 хиляди години пълнят музейни депа из страната. В нашите ръце е изящна керамика, направена преди появяването на грънчарското колело, добре непокътнати съдове и фигури, богатата материална просвета на една мистериозна цивилизация, процъфтяла и изчезнала преди появяването на египетските пирамиди. На всичко от горната страна неолитните експонати са красиви, човек може дълго да ги следи и да им се любува, без да има каквато и да било визия от историческия им подтекст или стойност.

Това скъпо завещание e настрана от вниманието ни. Неолитът не ни е оставил документално завещание или какъвто и да било исторически роман. Няма по какъв начин да кажем, че сме наследници на славните неолитни българи или славяни. Или на непобедимите неолитни владетели. Неолитното ни завещание е очебийно апатриотично. Изпуснали сме и опцията Людмила Живкова да изпадне във екстаз от него.

В археологическия музей в София има прелестна, въпреки и дребна експозиция. Музеи и депа в Стара Загора, Варна, Враца и други имат прелестни сбирки, които обаче не са изложени задоволително добре и не са събрани по метод, който заслужават. А неолитът би трябвало да заеме централно място у нас.

Неолитът е и високо скъп в историческите и археологическите среди в целия свят. През 2009 година Нюйоркският университет провежда огромна галерия на неолита от Дунавската низина. През 2010 година при голям триумф изложбата гостува в музея за изкуство и археология към Оксфордския университет.

България може да сътвори музей на неолита, който да стане международна забележителност. Вероятно това е единственият късмет на България да сътвори музей със международно значение. Колкото и забавно да е тракийското изкуство, колкото и да са очарователни българските икони и манастири, българските възрожденски къщи и носии, колкото и добре да е непокътнат Античният спектакъл в Пловдив или цялото ни римско завещание, нищо друго не може да претендира в такава степен за уникалност, както неолитът. Тогава ще можем да съпоставяме София с Атина или Рим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР