© Анелия Николова Още по темата Олаф Зал: Банките ще

...
© Анелия Николова Още по темата Олаф Зал: Банките ще
Коментари Харесай

Рекорден портфейл лоши кредити продаде Alpha bank в Гърция

© Анелия Николова Още по тематиката
Олаф Зал: Банките ще продадат неприятни заеми за 1 милиарда лева през тази година

Членът на директорския ръб на норвежката B2Holding пред " Капитал "
26 яну 2018
Мартин Деспов: Сделки с просрочени задължения към този момент са по-чести и се подписват на по-високи цени

Изпълнителният шеф на Агенция за събиране на вземания пред " Капитал "
2 авг 2017
Deloitte: Пазарът на необслужвани заеми в ЦИЕ е в разгара си

Изминалата година е рекордна по продажба на портфейли от неприятни заеми
7 мар 2017 Рекордно огромен портфейл от неприятни заеми за 3.7 милиарда евро бе продаден от четвъртата по величина на активите банка в Гърция Alpha Bank. Купувач е локалното отделение на норвежката група B2Holding, която оперира и на пазара в България, а цената на договорката е 90 млн. евро, излиза наяве от корпоративно известие. Експерти от колекторския бизнес предвиждат, че в кратковременен интервал редовно значимите гръцки банки ще задвижат продажби на портфейли неприятни задължения за близо 40 милиарда евро.

Покупката

Съобщението за договорката бе оповестено на 13 март на уеб страницата на четвъртата по величина на активите банка в Гърция Alpha Bank. От него излиза наяве, че тя е договорила с норвежкия холдинг прехвърлянето на портфейл с неприятни потребителски необезпечени заеми с номинал за 3.7 милиарда евро, като единствено главницата по тях е за 2 милиарда евро, към 30 юни 2017 година Цената на договорката е 90 млн. евро, което се равнява на 4.5% от главницата. Окончателното привършване на договорката се чака да стане до седмици, в границите на първото тримесечие на годината. " Транзакцията се чака да окаже положителен резултат върху банката във връзка с финансовите резултати, капитала и ликвидността ", се показва в прессъобщението.

От него излиза наяве, че работата по събирането на отговорностите по портфейла ще се поеме по контракт за възлагане от Cepal Hellas Financial Services, а собственик на портфейла е локалното отделение на норвежкия холдинг - B2Kapital. Той има огромна конструкция и в България, където навлезе, придобивайки " Агенция за събиране на вземания ". През тази седмица холдингът стъпи и на пазара във Франция посредством покупката на локалната колекторска компания NACC. С това пазарите, на които оперира, стават 25.

Първата от серия предстоящи

Продажбата на огромни портфейли необслужвани отговорности от страна на гръцките банки бе предстояща от колекторския бизнес. През октомври организация Reuters заяви, че три от огромната четворка - NBG, Piraeus и Alpha, приготвят търгове за портфейли на обща стойност 5.5 милиарда евро при започване на 2018 година Причината е натискът от Европейската комисия, която изисква от локалния банков бранш да понижи необслужваните отговорности в системата с 38 милиарда евро до края на 2019 година от регистрираните 103 милиарда евро неприятни заеми към края на предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР