© ADP ПрофилЕдуард Аркрайт е зам. изпълнителен директор на Groupe

...
© ADP ПрофилЕдуард Аркрайт е зам. изпълнителен директор на Groupe
Коментари Харесай

Едуард Аркрайт: Би било голяма изненада, ако България избере друг за концесионер

© ADP Профил
Едуард Аркрайт е зам. изпълнителен шеф на Groupe ADP и ръководител на борда на шефовете на TAV. Аркрайт приключва Института за политически науки в Париж и Висшето учебно заведение за стопански и търговски науки (ESSEC), има и магистърска степен по модерна история. Между 1997 година и 2002 година, работи в администрацията на френския сенат, а по-късно и във финансовата комисия към сената. От 2002 година до 2007 година заема разнообразни позиции в Министерството на финансите на Франция. От 2007 година работи за финансово-инвестиционната група Caisse des Dépôts. Едуард Аркрайт се причислява към Groupe ADP през декември 2012 година на служба Старши консултант на ръководителя и основен изпълнителен шеф. Между 2013 година и 2016 година заема служба финансов шеф и дава отговор за тактиката и администрацията. Бил е също и основен изпълнителен шеф на направление Развитие, инженерство и промяна.
Има ли риск от свръх офериране от страна на участниците, което да докара до растеж на летищните такси? Можете ли да гарантирате, че въпросът в Загреб, където ADP и TAV имат към 35% присъединяване, с последвалото сваляне на концесионните такси няма да се повтори в София?

- Така нареченият " риск от свръхофериране " е риск за притежателите на дялове в консорциума. Ние се базираме на 70 години опит, ноу-хау и потвърдени в целия свят умения в ръководството на летища във всички звена на стойностната верига, Groupe ADP има потенциала да реализира своя бизнес проект. Финансовото предложение на Groupe ADP показва нашия ангажимент и убеденост в капацитета на България.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Рамката на въздухоплавателните такси на летище София е обвързана с разноските. Те зависят от разноските, поемани от концесионера и се утвърждават от Министерството на превоза, от Директива за птиците РВД и от самолетните компании.
Резултатите, реализирани от нас в Загреб са изключителни. Нов терминал с повърхност от 65 000 кв. метра беше финансиран, построен и сполучливо открит през март 2017 година Само за четири години (от 2014 година до 2018 г.), бяха открити 15 нови дестинации, а трафикът се усили с 43%. Освен това, през 2017 година интернационалното летище в Загреб завоюва купата " Най-подобрено летище " в изследването " Качество на летищата ", извършено от Международния съвет на летищата. През 2018 година интернационалното летище в Загреб бе удостоено с приз " Най-добро европейско летище " в своя мащаб и категория.

Каква е политиката ви към таксите на летището? Как ще порастват през годините?

- Промяната в летищните такси постоянно се управлява от национални и европейски регулации, а не еднолично от летищния оператор. Освен това, съществена наша цел за летище София е да развиваме трафика, както и да създадем допустимо откриването на нови дестинации. Резултатите, които сме постигнали на други летища показват нашата експертиза в тази област: откогато поехме концесията на летището в Загреб, трафикът набъбна с 43%, а в Скопие – с впечатляващите 258%!

Ще се придържаме към устойчива еволюция на летищните такси, водени от желанието да поддържаме растежа на трафика. Ние сме оптимизирали нашата стратегия за финансови вложения и проект за финансиране, защото те са определящи за размера на летищните такси. Предложеното нарастване на летищните такси ще бъде изцяло стабилно и съобразено с това, че летище София е било и ще продължи да бъде доста конкурентно по отношение на другите летища в района. Дейността ни ще бъде координирана с всички заинтригувани страни, в това число несъмнено с самолетните компании и Министерството на превоза, на което препоръчаната система носи директни изгоди.

За да отстрани въздействието на първичното развиване на летищните такси върху трафика, Groupe ADP ще приложи по-нататъшни ограничения в поддръжка на трафика: ние сме в непрестанен контакт с над 250 самолетни компании и интензивно ще се ангажираме с тях, с цел да промотираме София като дестинация. Също по този начин ще се постараем схемите за поощряване да бъдат такива, че даже нискотарифните самолетни компании да се оправят сполучливо с ревизираните такси.

Откъде смятате, че ще пристигна нарастването на пасажерите на летище София? Как ще извършите уговорката си, в случай че нарастването на пасажерите не се случи?

- В средносрочен проект темпото на растеж на трафика ще бъде главно подтиквано от разрастващите се райони, изключително Азия, заради разнообразни фактори: икономическо развиване и нарастване на популацията от междинната класа, повишаване на потребността да се пътува, прогресивна либерализация на въздушния превоз и стимулиране на нискотарифните превозвачи.

Прогнозата на Airbus демонстрира, че растежът в трафика на Централно и Източноевропейския пазар през идващите 20 години ще бъде към 3.9% на годишна база вътре в района и на вътрешните пазари. Като се вземе поради мощния капацитет на пазара обаче, ние чакаме растежът в България да бъде по-висок по отношение на множеството други страни в Централна и Източна Европа.

Освен това, нашият бизнес проект, посочен в концесионното ни предложение е задоволително добре развъртян, с цел да осъществим желанието ни при положение, че нарастването на трафика не се случи.

Какъв тласък ще употребявате, с цел да разширите стратегиите на нискотарифните превозвачи? Можете ли да ни дадете образец за нови превозвачи, които можем да чакаме?

- Нискотарифните авикомпании ще са главният мотор на растежа на летище София. Очаква се техният сегашен дял от 58% да продължи да нараства.

Например, в Македония, Groupe ADP има доста устойчива и взаимнополезна връзка с Wizzair, което води до разширение на интервенциите на двете летища в страната, съответно в Скопие и Охрид. Нискотарифната самолетна компания има 4 самолета, основани в Скопие за 6 години, а пети следва да се нарежда там през лятото. Wizzair транспорти 1.4 милиона пасажери от и до македонските летища през 2018 година и ще предлага 38 интернационалните маршрута от двете летища през 2019 година

Ние сме основали близки бизнес връзки с всички авиолинии, опериращи на летище София, и чакаме с неспокойствие да работи с тях за повишението на свързаността на софийското летище.

Ще има ли полети на дълги дистанции? Ако да - към кои страни и по кое време?

- Потенциалът за развиване на входящия и изходящия туризъм е огромен, а в композиция с напъните на на ADP, ще основат опция за полети на дълги дистанции в кратковременен до средносрочен проект на летище София.
София има капацитет да се развие като целогодишна дестинация, привличаща по едно и също време туризъм в бизнес и развлекателно направление. Конкурентното съответствие цена – качество на предлаганите артикули и услуги, както и усъвършенстваната известност на София и стратегическо разположение сред Европа, Близкия Изток и Северна Африка, притеглят от ден на ден и повече задгранични туристи.

Бихте ли разказали повече за вашите бъдещи вложения - какви ще са вашите 10 най-големи плана?

- Groupe ADP предлага да извърши упорит капиталов план за летище София и да подсигури дългогодишната икономическа резистентност на концесията, надминавайки упованията и условията на отдаващата страна, само че в рационална финансова рамка.

Съгласно контракта концесионерът ще основава и влага през първите години на концесията, в разширението и подновяването на Терминал 2. Работата по тази част от инфраструктурата ще разреши скорошно изваждане от дейна активност на Терминал 1 и прехвърлянето на самолетните компании, които сега оперират там, тъй като той не дава отговор на техните потребности, както и на тези на пасажерите.

Освен това, до 2030 година ще се построи Терминал 3, отговарящ на най-съвременните трендове. Терминалът ще бъде уголемен до 2040г., с цел да дава отговор на предстоящото повишаване на трафика и неговите потребности.
Относно полетите, операционната успеваемост ще бъде реализирана през усъвършенствани писти, трасета за рулиране и зони за престой и обслужване на самолетите, което ще докара до понижаване на времето за рулиране, бързо обслужване на самолетите и еластичност за разнородни по мярка самолети. Останалите усъвършенствания ще включват развиване на паркинг зоните (наземна и няколко етажни), увеличение на пътния потенциал и обезпечаване на елементарен достъп до станцията на метрото. Другите проекти за разширения включват развиването на товарните и логистични действия.

Как развиването на недвижимите парцели във вашия план ще повлияе на възвръщаемостта на концесията?

- Развитието на недвижимото имущество в нашия план ще способства за приходите на концесионера, както може да се види в показания бизнес проект и това е една от многото аргументи за високия % на споделените към страната доходи.

Как ще коментирате изказванието, че в случай че успехите ще прехвърлите употребяваното съоръжение на летище Ataturk в София?

- Цялото летищно съоръжение сега е благосъстоятелност на Турция. Затова няма безусловно никаква причина това съоръжение да бъде трансферирано в София. То не е наше.

Ако България избере различен участник за победител, какво смятате да предприемете?

- Нашата оферта носи най-голяма добавена стойност за българските заинтригувани страни от позиция на вложения, стопански изгоди, обществено развиване и разкриване на работни места, както и механически усъвършенствания. Финансовата ни оферта превъзхожда с огромна разлика. Разработваме техническото си предложение през миналите три години. Затова, сходно развиване на обстановката би било огромна изненада.

Можете ли да ни дадете лист на вашите концесии на летища?

- Groupe ADP ръководи 25 летища на концесия в 13 страни. Ние сме водач в авиоиндустрията, като обслужваме 281 млн. Пътници в Европа, Близкия Изток, Южна Америка и Африка, като имаме районни бази и в Северна Америка и Азия. Летищната мрежа, която управляваме в Париж и по света, която може да бъде забелязана в графиката по-долу, демонстрираща мрежата ни след 31 декември 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР