COP28 трябва да преодолее недостатъците в глобалното финансиране на климата,

...
COP28 трябва да преодолее недостатъците в глобалното финансиране на климата,
Коментари Харесай

Най-голямото предизвикателство пред COP28 e преодоляване на недостатъците в глобалното финансиране за климата

COP28 би трябвало да преодолее минусите в световното финансиране на климата, сподели доктор Султан Ал Джабер, президентът на COP28, който приканва за възстановяване финансиране за акомодация за уязвими народи по време на министерската среща, извършена пред COP. Уязвимите страни са на предната линия на климатичната рецесия и би трябвало да получат повече поддръжка, разяснява Джабер. Финансирането на климата би трябвало да бъде налично за разрастващите се страни. Зеленият климатичен фонд към този момент е набрал съвсем 10 милиарда $, обещани тази година, само че това надалеч не е задоволително. Председателството на COP28 продължава да приканва за прогрес в Дубай по осъществяването на годишно финансиране на фонда от 100 милиарда $, дефинитивни обещания към Зеления климатичен фонд. Но също по този начин дава обещание да удвои финансирането за акомодация до 2025 година, попълване на Фонда за акомодация и на Фонда за загуби и вреди. Всички са от решаващо значение за поддръжката на най-слабо развитите страни и дребните островни разрастващи се страни. Като съдомакини на срещата Обединеното кралство се включи със особено изявление от министъра на енергетиката и сигурността на Англия Греъм Стюарт: „ Обединеното кралство е решено да продължи неговите амбициозни задължения в региона на климата, като в същото време поддържа тези, които са изложени на максимален риск от въздействието на изменението на климата, показано от нашия принос от 2 милиарда $ към Зеления климатичен фонд по-рано тази година. "
„ Тези полемики преди COP са основни за оформянето на дневния ред за COP28. Заедно с нашите интернационалните сътрудници, ще се задълбочим в провокациите и опциите, включени в нашата задача да понижим CO2 и да помогнем на най-уязвимите страни да се приспособяват към климата смяна. Ще чуем разнообразни гледни точки по отношение на световните старания за поддържане на 1,5°C в обсега и насърчи всяка нация да се причисли към Обединеното кралство по пътя към чистата нула. “ Значението на министерската среща беше очебийно от министъра на климата на Вануату Ралф Регенвану: „ Докато се събираме през днешния ден, хората на Вануату са изправени пред пейзаж, погубен от циклона Лола, който удари единствено преди дни. Въздействията върху климата нарастват всекидневно на тихоокеанските острови, защото повода за рецесията продължава неотслабващо. “ „ Инициативите за акомодация и резистентност са последна линия на отбрана, която безусловно избавя животи във Вануату. Развиващите се страни се борят за достъп до финансирането, от което се нуждаем, с цел да подкрепим проектите за акомодация
и стратегии, които са толкоз обезверено нужни в нашите островни общности. Ние сме един до друг с нашите съдомакини, с цел да подсигуряваме същинска смяна. Призоваваме всички страни и институти да внесат трансформираща упоритост към този развой. ” Тази позиция беше подкрепена от министъра на естествените запаси и климата на Малави. Д-р Майкъл Уси сподели: „ Най-слабо развитите страни са измежду най-уязвимите страни от въздействието на изменението на климата, само че са съдействали минимум за проблема. "   Председателството на COP28 интензивно поддържа няколко начинания и дейности , които включват:
• Спешното осъществяване на от дълго време просрочения ангажимент за годишно финансиране от 100 милиарда $ от развитите страни да оказват помощ на разрастващите се страни; • Значително попълване на Зеления фонд за климата, като се подчертава върху салдото сред смекчаването и адаптирането;
• Нови задължения за финансиране на акомодацията за удвояване на финансирането за акомодация до 2025 г.;
• Успешно попълване на Адаптационния фонд, единственият профилиран многостранен фонд за адаптация;
• Навременно въвеждане в употреба на Фонда за загуби и вреди, основен детайл в полемика за акомодацията.
• Обединените арабски емирства също ще бъдат домакини на разговора на участниците във Фонда за акомодация по време на първия
седмица на COP28. Диалогът на участниците ще бъде конференция за обещания за поддръжка
уязвими народи в битката против изменението на климата. Д-р Ал Джабер сподели, че председателството на COP28 също работи за възстановяване на изискванията за най-уязвимите страни посредством преразпределяне и ориентиране на специфични права на тираж (СПТ), финансов инструмент, разпределен от Международния валутен фонд (МВФ) за Resilience и Sustainability Trust за справяне с устойчивостта на дълга и основаване на фискално пространство за устойчиви вложения.
Той също по този начин акцентира напъните, положени от ОАЕ, в това число неотдавнашното заричане от 4,5 милиарда $ за поддръжка на начинания за чиста сила на Африканската среща на високо ниво за климата за поощряване зелен напредък на континента. „ Ние работим на всички фронтове. Но ние не разполагаме с всички отговори ", сподели той. ОАЕ съпредседателстваха тазгодишното съвещание на министрите в партньорство с Обединеното кралство, Малави и Вануату, извършени по време на събития преди COP в Абу Даби. Това е трета поред Министерска среща по въпросите на климата и развиването, съпредседателствана с уязвими от климата страни от начало на COP26 през 2021 година. Целта е да се подсигурява, че паниките на най-уязвимите от климата народи ще бъдат чути привикване на страни, финансови институции и гражданско общество, тъй че провокациите и целите на тези общности могат да бъдат задълбочено разисквани и прегледани от страните.
Тази година събитието беше ориентирано към повишение на ефикасността и успеваемостта на акомодацията
финанси. Очаква се най-големият конгрес за климата да събере над 70 000 участници Министерската среща e значим крайъгълен камък преди COP28, с цел да се подсигурява, че тези страни които са най-уязвими от въздействието на изменението на климата, са в челните редици на преход към нова климатична стопанска система. COP28 UAE ще се организира в Expo City Dubai от 30 ноември до 12 декември, 2023 година Очаква се най-големият конгрес за климата да събере над 70 000 участници, в т.ч държавни глави, държавни чиновници, интернационалните водачи в промишлеността, частния бранш представители, учени, специалисти, младежи и недържавни участници, оповестиха уредниците.
Както е посочено в Парижкото съглашение за климата, COP28 UAE ще достави първия в историята Глобален обзор – цялостна оценка на напредъка по отношение на задачите в региона на климата.
ОАЕ ще управлява развой, за който всички страни да се спогодят за ясна пътна карта ускорение на напредъка посредством прагматичен световен енергиен преход. Още по тематиката 14:58 ч. 14:10 ч.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР