ColdQuanta получи $1 млн. за своите системи със студени атомиКвантовите

...
ColdQuanta получи $1 млн. за своите системи със студени атомиКвантовите
Коментари Харесай

НАСА финансира частни квантови разработки

ColdQuanta получи $1 млн. за своите системи със „ студени атоми ”

Квантовите системи със студени атоми на ColdQuanta са от необикновен интерес за НАСА (снимка: НАСА)

Американската компания ColdQuanta заяви, че е получила от НАСА финансиране в размер на 1 милион $ по пилотна стратегия за основаване на комерсиални квантови системи за цивилен цели (CCRPP).

ColdQuanta финансира независимо голям брой свои планове, а спомагателните пари от НАСА акцентират нейното въздействие в една относително нова област на активност, в която по този начин наречените „ студени атоми ” играят преобладаваща роля, написа Inside HPC.

Атомите са наречени „ студени ”, защото се охлаждат от лазери, с цел да се трансфорат в сходство на кристална конструкция на твърдо вещество, където ролята на кристали играят стоящи светлинни талази. В оптичната решетка охладените атоми са ситуирани в максимума на вълните, сходно на електроните в кристалната решетка на твърдите субстанции. Това отваря пътя към следен и измерим преход на атомите и на процедура към следени квантови резултати.
още по тематиката
Квантовите атомни системи ще разрешат разработка на високопрецизни принадлежности за премерване на времето, навигация с висока акуратност без геолокационни системи, квантови връзки, радиочестотно озвучаване, квантови калкулации, квантово моделиране и други

ColdQuanta реализира огромен прогрес в развиването на квантовите системи със студени атоми. Така да вземем за пример, оборудването ColdQuanta, основано взаимно с Лабораторията за реактивни мотори (JPL), към този момент е в орбита към Земята на борда на Международната галактическа станция.

Но днешните ColdQuanta елементи са много огромни – най-малко 400 литра като размер. Вътрешното развиване и финансирането на компанията от НАСА ще оказват помощ за основаване на 40-литрови квантови атомни системи, които ще намерят приложение както в гражданския сухопътен превоз, по този начин и в бордовите авиационни и галактически платформи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР