class=MsoNormal>Създателят на проекта БГ Футболни проби“, Ивайло Крушарски, даде ексклузивно

...
class=MsoNormal>Създателят на проекта БГ Футболни проби“, Ивайло Крушарски, даде ексклузивно
Коментари Харесай

Ивайло Крушарски пред Nostrabet: „БГ Футболни проби“ е малка, но значима крачка в правилна посока

class= " MsoNormal " > Създателят на плана „ БГ Футболни проби “, Ивайло Крушарски, даде извънредно изявление за уеб страницата. Той заключи резултатите, реализирани на база на този план през миналите месеци, акцентирайки, че задачата е да се даде платформа за изява на всевъзможни играчи. Бившият вратар счита, че това е дребна, само че основна стъпка в вярната посока за българския футбол.
Крушарски не пропусна да показа за прекарването си като част от състава на Уест Хем, където той е карал проби преди години. Самият той се надява, че повече родни футболисти ще получават сходен късмет за бъдеще.

- Здравейте, господин Крушарски! Предстои четвъртото издание на „ БГ Футболни проби “, този път в Хасково. Как върви подготовката и има ли доста искащи?
- Подготовката върви обикновено. Получаваме подпомагане от регионалния представител на БФС за района – Митко Маринов. Очаквахме повече участници, защото това е по-отдалечен регион от страната и смятахме, че ще се привлекат повече искащи, които да си покажат качествата. Може би и отпускарският сезон е изиграл роля.
- Проектът към този момент мина през София, Стара Загора и Бургас. Пожъна ли упования триумф и какви бяха отзивите?
- Честно казано, не чакахме толкоз огромна успеваемост, колкото постигнахме досега. За последните три събития има 45 харесани футболисти в разнообразни школи, което е много сериозен % от всичките участници в „ БГ Футболни проби “. Това в допълнение ни стимулира и ни дава сила да разширяваме плана. Показва, че концепцията е работеща и че има задоволително деца, които не са били видяни от родните треньори и и скаути.
- В какъв брой още градове се чака тази самодейност да бъде извършена?
- Проектът няма да стопира. Продължаваме в Благоевград, Търново, Варна и други. Искаме да минем през всички огромни регионални центрове. Работим да вкараме ново перо, което считам, че е неповторимо за България и Европа като цяло. Възможността се състои в това играчите да бъдат видени освен за един съответен ден, а да получат късмет дълготрайно да бъдат следени от треньори и скаути.
- Как започва плана и с какво успяхте да впечатлите БФС, с цел да вземе футболната централа нещата в свои ръце?
- Проектът започва по моя самодейност и с помощта на обстоятелството, че участвах в истинския формат, който е британски. По този метод доближих и до равнища, които евентуално в никакъв случай нямаше да съумея да доближи другояче. Скаутът, който ме видя и ме викна в Уест Хем, ми предложи да пренесем плана в България, защото това е първата страна след Англия, в която излиза сходен план.
- Това, което впечатли Борислав Михайлов и БФС, е иновативността и фактът, че той е еднообразно потребен както за клубовете, по този начин и за родните гении. Ние събираме огромен брой деца на едно място и скаутите получават късмет да ги следят всички, без да би трябвало да обикалят селата, с цел да ги наблюдават. Така получават късмет да видят доста деца. Еднакво потребен е планът и за двете страни.
- С какви компликации се сблъскахте досега, защото знаем, че родната футболна реалност е малко по-специфична?
- С компликации се сблъскваме ежедневно, защото у нас мисленето е изостанало и нововъведенията се одобряват мъчно. Дори частните клубове си мислят, че ще им крадем футболистите, а ние единствено предлагаме платформа за изява. Те не могат да схванат, че те създават един артикул, който няма по какъв начин да бъде видян, в случай че не се покаже на всички. Така няма по какъв начин да се оцени и работата на треньорите и самата школа.
- Това е концепцията – да създават и когато някой състезател бъде харесан от задграничен клуб, то ще създадем реклама на самия клуб. Всеки един ден има компликации, само че това ни активизира, с цел да работим от ден на ден и повече.
- Вие споменахте в предходни изявленията за скаути от клубове от Висшата лига и Серия А. Привлича ли това повече искащи и остават ли удовлетворени от видяното тези задгранични наблюдаващи?
- Честно казано, имената на клубовете от Европа притеглят родителите и децата. Аз обаче им изяснявам, че даже да пристигна скаутът на Арсенал, то има още доста други съгледвачи, които също ще следят. За тях е потребно да бъдат видяни от всеки, защото множеството деца нямат капацитет за Арсенал и първо би трябвало да минат през някои от мощните школи в България. Така те ще надраснат своите връстници и по-късно ще могат да излязат и в чужбина. Децата би трябвало да се концентрират и върху българските скаути. Чуждестранните ги каним повече с концепцията да видят някои по-завършени състезатели от школите, които към този момент са прекомерно положителни за родните стандарти.
- Всички събития се организират в границите на 1 ден. Достатъчно ли е това, с цел да се оценят качествата на играчите?
- Това е доста противоречиво, защото някои скаути непосредствено вземат дадени играчи в тимовете си след тази подготовка, само че на други им би трябвало повече време и биват викани на проби. Това обаче е едно поле за изява, с помощта на което можеш да заявиш, че въобще съществуваш на футболната карта.
- Вие самият преди години сте получили късмет да карате проби в Уест Хем по сходна стратегия. Какво беше чувството да сте част от сходен отбор, въпреки и за няколко седмици?
- Усещането е неповторимо. Да си част от подобен клуб е необикновено и го поисквам на повече български футболисти. Аз скочих от Б група, където играх в Локо Горна Оряховица, до Уест Хем в границите на месец и имах опция да упражнявам със Сабалета, който има 500 мача във Висшата лига. Уникално прекарване е и го поисквам на всички млади гении.
- Колко е огромна разликата сред родните стандарти и играчите, които се търсят в тези страни?
- Разликата чисто като футболисти не е толкоз огромна, само че разликата идва от професионализма и метода на работа в съответните клубове. Във втория тим на Уест Хем имахме двама треньори на вратарите, 6 видео анализатора, които демонстрират незабавно грешките. Структурата и треньорите вършат разликата.
- При нас, въпреки това, се работи много аматьорски в школите и когато играчите станат на 18 и влязат в мъжкия футбол, те занапред стартират да учат неща, които е трябвало към този момент да знаят. В Европа всички в школата работят по методологията на първите тимове. Когато стигнеш в първия тим, си подготвен, до момента в който при нас всеки тренира каквото знае и чак на 18 стартират действително да се учат играчите.
- Спада ли интереса от западни страни поради неприятните резултати на националния тим на България?
- Ако би трябвало да бъдем почтени, желанието на европейските страни към българските играчи е много занижено. Това е освен поради националния тим, само че и поради клубните ни отбори, където доминират чужденци в грандовете. Родните играчи отиват в нискоразредни клубове и по-късно се викат състезатели в националния тим, които са запаси.
- Тук се включва планът „ БГ Футболни проби “, който цели да даде късмет на младите играчи да бъдат видяни и да получат късмет за изява в елита. Така ще се увеличи и равнището на българския футбол. Ние сме една дребна, само че добра крачка в вярната посока в родния футбол.
- Вие сте младеж на ЦСКА и споменахте, че сте израснали измежду доста видни имена на „ Армията “. Липсват ли такива положителни образци за младите играчи в днешно време?
- Това е нещо, което безспорно липсва у нас и въздейства и на посещаемостта на публиката. По мое време играеха 10 българи и един чужденец. Сега е противоположното. Публиката няма кой да види, защото идват чужденци, които се задържат по 6 месеца и даже не биват запомнени. Те не могат да са модели на подражателство за младите състезатели. Чужденците не милеят за клуба. Когато аз за пръв път се качих в рейса на първия тим на ЦСКА бях заобиколен от Тошко Янчев, Пифа, Бадема. Само изявени футболисти и митове на ЦСКА. Определено в днешно време липсват такива вдъхновяващи персони. За да се случи това, би трябвало тези играчи да са българи, които знаят какво значи да носиш фланелката на даден клуб.
- И за край, господин Крушарски – какво си пожелавате в персонален и професионален проект до края на 2022-а година?
- Пожелавам си здраве, несъмнено и да успеем да разрастнем плана оптимално доста, с цел да могат повече деца да получат поле за развиване и да реализират професионални триумфи. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР