class=first-letter-big>С траната ни става 34-ата страна членка на Агенцията за

...
class=first-letter-big>С траната ни става 34-ата страна членка на Агенцията за
Коментари Харесай

Борисов: България става 34-ата страна членка на Агенцията за ядрена енергия

class= " first-letter-big " > С траната ни става 34-ата страна членка на Агенцията за нуклеарна сила, в границите на която вземат участие страните, опериращи съвсем 90% от конфигурираните нуклеарни мощности в света.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на формалната гала по случай присъединението на България към Агенцията за нуклеарна сила /АЯЕ/ към Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/, която се организира онлайн.

В рамките на церемонията приветствия по случай участието на България в АЯЕ направиха генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия и генералният шеф на Агенцията Уилям Магууд.

"България разчита на нуклеарните си мощности, даде образец по какъв начин се извеждат четири реактора от употреба, по какъв начин се съхранява отработено нуклеарно гориво, и сега сме в интензивно развиване на плана за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй ", добави министър председателят Бойко Борисов, представен от държавната пресслужба.

"Поздравления за всички, които направиха допустима тази историческа стъпка, само че най-много за министър-председателя Бойко Борисов и за екипа на Агенцията за нуклеарна сила ", сподели генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия.

"Днес е доста значим ден освен за България и цялото семейство на АЯЕ, само че също и за Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това е плод на нашите непрекъснати старания да създадем организацията по-глобална, по-приобщаваща ", добави Гурия.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз е изтъкнал, че България е деен участник в световната сцена на нуклеарната сила.

"Присъединяването към Агенцията удостоверява забележителните старания на България да ползва най-високи стандарти в политиките и стратегиите за нуклеарна сила. Това удостоверява, че Вие споделяте полезностите на участието в Агенцията, отговаряйки на възходящите енергийни потребности, като в същото време гарантирате сигурност и сигурност в разрешаването на казуса с промените на климата ", е изтъкнал още генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия.

Той бе безапелационен, че участието на България в АЯЕ е от изгода за всички страни и Агенцията ще се възползва от богатия опит на България, като в същото време страната ни ще може да получи спомагателни хрумвания от дейностите на Агенцията и голямата мрежа от интернационалните експерти.

"След приемането на България в чакалнята на еврозоната, в европейския банков съюз, през днешния ден имаме също мотив за оценка и празник ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът Борисов е благодарил за другарството на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, за тяхната експертност и доброжелателност към България и е показал, че днешното събитие е и точна оценка за голямата свършена работа.



" Приемането на България като пълновръстен член на АЯЕ към Организацията за икономическо сътрудничество и раз е несъмнено доказателство за равнището, на което се намира българската енергетика, като се ползват най-високи стандарти за сигурност ", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в границите на онлайн церемонията.

По думите й, осъществяването на задачите на Европейския съюз за беземисионно произвеждане на сила към 2050 година е неизпълнимо без присъединяване и на нуклеарната сила. "България е подготвена да даде своя принос в взаимната работа с Агенцията за нуклеарна сила ", безапелационна е била Петкова.

Генералният шеф на АЯЕ Уилям Магууд също поздрави България за присъединението й към Агенцията и изрази очакване за взаимна работа по необятен кръг от въпроси, се показва в известието.

Премиерът Бойко Борисов се срещна и с изпълнителния шеф на АЕЦ "Козлодуй " Наско Михов , оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Министър-председателят е поздравил екипа на атомната ни централа с днешното присъединение на България към Агенцията за нуклеарна сила на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

"След извеждането на старите реактори, доста значимо е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй " за още 10 години ", означи министър председателят Борисов.

Изпълнителният шеф Михов напомни, че на 7 декември 2020 година е почнала работа по изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй " откакто през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на плана.

Според експертните отчети стопански, екологично и механически е допустимо оборудването, планувано за АЕЦ "Белене ", да се употребява за нова мощ на "Козлодуй ", е било маркирано в хода на срещата на министър-председателя.

За реализацията на плана на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй " във връзка с налагащите се разбори са привлечени и интернационалните специалисти.

Премиерът Борисов подчертава, че платеното към този момент съоръжение на стойност 1,3 милиарда лв. за АЕЦ "Белене ", ще може да се употребява за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй ".

"Активно се работи по тематиката и ще очаквам отчет от министъра на енергетиката още в границите на утрешното съвещание на държавното управление ", съобщи Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че в дейностите си държавното управление се води от опциите за съкращаване на излъчванията от парникови газове и понижаваме на зависимостта от импорт на енергийни запаси по най-благоприятен и конкурентноспособен метод, в подтекста на задачата на Европейски Съюз за климатична индиферентност до 2050 година и целите на Европейската зелена договорка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР