Чувството на тъга се разпространява по целия свят. То е

...
Чувството на тъга се разпространява по целия свят. То е
Коментари Харесай

Георги Господинов пред Ню Йорк таймс: Тъгата се разпростира по целия свят заради дефицита на бъдеще

" Чувството на горест се популяризира по целия свят. То е обвързвано с недостига на бъдеще ", сподели писателят Георги Господинов пред американския в. " Ню Йорк таймс ". Изданието разгласява обширна публикация и диалог с българския създател, отличен с влиятелната интернационална премия " Букър " тази година за романа си " Времеубежище ".

Наградата насочи интернационалното внимание към 55-годишния Господинов, само че бе и миг на разкриване на българската литература, която е малко позната отвън рамките на страната, написа в публикацията. Още няколко източноевропейски създатели бяха отличени неотдавна с влиятелни награди, в това число Нобеловите награди за литература за Олга Токарчук от Полша и Светлана Алексиевич от Беларус.

Господинов споделя пред изданието, че съгласно него възходящият световен интерес към източноевропейските създатели евентуално е обвързван с световния климат, който от ден на ден се оформя от шовинизъм и съветска експанзия. Той споделя, че районът от десетилетия живее в " тоталитарно общество " под руска доминация и че " евентуално хората мислят, че ние знаем нещо, което е прикрито за другите " и че " нашият опит би бил потребен, с цел да се разбере какво се случва ".

Георги Господинов споделя, че избира да стои надалеч от политиката, въпреки тя да е в центъра на повествованието във " Времеубежище ", което споделя за клиника в Швейцария за лекуване на пациенти с Алцхаймер, написа създателят на публикацията в " Ню Йорк таймс ". Писателят в началото обмислял да напише книга за национализма и носталгията преди десетилетие, откакто вижда възходящия брой българи, които обличат национални носии и увеличаващата се известност на исторически възстановки. " Това се правеше по този малоумен, кичозен метод ", споделя Господинов и прибавя, че съгласно него желанието за на предишното е подбудено от изпитваната от доста българи безизходност за бъдещето, подбудена от разочарованието от прехода на страната в посткомунистическа народна власт. "

Според писателя тези усеща се експлоатират от политици популисти, които се пробват да показват предишното за бъдеще. След вота за Брекзит през 2016 година и последвалия избор на Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския за президент на Съединени американски щати, Господинов схваща, че сходни усеща се надигат и отвън България. " Това възприятие на горест се популяризира по света. То е обвързвано с недостиг на бъдеще ", споделя българският създател.

Той прибавя, че войната в Украйна е още едно отражение на тази динамичност. И изяснява, че съгласно него претекстовете на президента Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През да предприеме нахлуването в Украйна са свързани с желанието да върне Русия във времето на Съюз на съветските социалистически републики, който е имал по-голямо интернационално въздействие. " Това е война освен за територия, само че и за време. Това е война за предишното ", споделя Господинов.

Анджела Родел, дълготраен преводач на британски език на писателя, която показа с него премията " Букър ", сподели, че Господинов се отличава от останалите български писатели със " самобитния си " звук и интернационалния фокус. Тя сподели, че " Времеубежище " изследва опита му в подтекста на универсалните човешки положения и отразява " модерна България като част от Европа ".

За смисъла на премията Букър за българската литература, тя сподели, че " това е самопризнание за един дребен език и за дребна просвета на международната сцена ". Това е закъсняло самопризнание, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР