Чувствителен скок на жалбите на гражданите до омбудсмана , в

...
Чувствителен скок на жалбите на гражданите до омбудсмана , в
Коментари Харесай

Омбудсмана:Ръст на жалбите за нарушено право на собственост, срещу ЧСИ и фирми за бързи кредити

Чувствителен скок на жалбите на жителите до омбудсмана, в които я сезират за нарушавания, свързани с правото им на благосъстоятелност, сочи статистиката за миналата година, направена от специалистите на националния публичен бранител.
Над 1 300 души са потърсили помощ от омбудсмана, в това число и в подписки, в които хората стачкуват против и изключително на междублокови пространства. За съпоставяне, през 2019 година те са били към 1 000. Така жалбите в раздел „ Право на благосъстоятелност “ се подреждат незабавно след тези за парното, водата, пенсиите и правото на достъп до опазване на здравето. Общият брой на хората, подали недоволства до омбудсмана през 2020 година е 13 200 души, а 23 865 са създали това в групови тъжби, подписки и петиции.
Така да вземем за пример, до омбудсмана постъпиха тъжби във връзка предвиждания на ново застрояване на самостоятелни парцели в терени с сложно застрояване, без осъществяване на публично разискване и неспазване разпоредбите за правене проект за регулация и застрояване за преструктуриране на жилищния комплекс.
Живеещите в жилищни блокове 419, 427, 428 и 429, ж.к. „ Люлин ” 4, гр. София, с подписка от 390 души стачкуват против план за изменение на подробния организационен проект, предвиждащо високо етажно застрояване в междублоковото пространство. След намесата на омбудсмана, който посочи пред способените институции нарушените правила за преструктуриране на жилищни комплекси и непровеждане на, планът не бе утвърден.
Жалба от 94 подписали се жители, живеещи на ул. „ Пловдивска “ в постройка с четири входа с номера 76, 78, 80, 82, против създаване на автомивка наоколо до жилищата им, върху тревната повърхност, която служи за буферна зелена зона сред жилищния блок и натоварения с денонощен натоварен трафик бул. „ Стефан Стамболов “, с високи равнища на звук, високо наличие на изгорели газове във въздуха и запрашеност. След намесата на омбудсмана, който сезира способените институции, този обект отпадна и бе прекратена работата по създаване на автомивка.
С подписка 313 поданици на с. Стоб, община Кочериново, и с обществен митинг на 16.09.2020 година, упорстват да се приключи процедурата за отдаване чартърен на посетителския център и прилежащия терен с паркинг към входа на екопътеките, построени през 2005 година в естествения феномен Стобските пирамиди. Гражданите упорстват да продължи стопанисването на обекта от общината.
В мнението си до виновните институции омбудсманът уточни несъответствия в Решение № 69 на Общинския съвет – Кочериново, взето на съвещание от 1 септември 2020 година по Протокол № 9 за разкриване на процедурата, които засягат освен условията за правомерност, само че и тези за целенасоченост, с оглед ползите на общината, на териториалната общественост и на многочислените гости.
 Водата, парното и пенсиите най-вече изтезават българите Водата, парното и пенсиите най-вече изтезават българите
Водата, парното и пенсиите мъчат най-вече българите, писали до омбудсмана през 2020 година Изминалата година над 13 200 жители са подал...
Със своя заповед Областният шеф на Кюстендил връща за ново разискване Решение № 69, като на изключително съвещание ОбС-Кочериново анулира решението в целокупност.
Към омбудсмана се обръща за подпомагане Сдружение „ Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България “. Гражданите показват угриженост във връзка със замърсяването на Седемте рилски езера, на територията на от неведнъж по-интензивното посещаване на туристи в тази част на планината след построяването на лифта от х. „ Пионерска ” до х. „ Рилски езера ” през 2009 година Деструктивните процеси, които с разрастването си през последните 10 години надвишават способността за самовъзстановяване на екосистемите, заплашват съществуването на езерата.
Конкретният мотив за мнението на сдружението е допускането при започване на м. юли м.г. на строителство и тежка строителна машинизация в покрайнините на Седемте рилски езера, на територията на Национален парк „ Рила ”.
Омбудсманът изиска от виновните институции осъществяване на инспекция в сходство с вменените контролни пълномощия за съблюдаване на условията по отношение на строителните правила и правила и условията на режимите за запазване на горските и предпазените територии и по-специално за съобразеност на придвижването на пътни транспортни средства в същия сектор, като в същото време се основат подобаващи условия за достъп на жителите до националния парк. По случая се правят инспекции от Окръжна прокуратура – Кюстендил, Министерството на околната среда и водите и Върховна административна прокуратура, които не са завършили.
Сред по-важните действия на омбудсмана през 2020 година в отбрана е и фактът, че след намесата на доцент Ковачева през май месец м.г. бе спрян следващият опит за „ национализиране “ на така наречен „ спящи акции “. В мнението си до Министерството на финансите в хода на публичното разискване, омбудсманът не поддържа оферти законопроект. Сред претекстовете е посочена нуждата от въвеждането на тласъци за идентифициране на правата на акционерите, в това число при заместничество, отпадането на обвързваните с това финансови разноски, надвишаващи цената на акциите, които постоянно демотивират притежателите на акции сами да подхващат каквито и да са дейности за упражняването на правата им на акционери. Проектът не бе импортиран в Народното събрание.
 Омбудсманът сезира министър Петкова за високите сметки за парно и изиска инспекция на Топлофикация София Омбудсманът сезира министър Петкова за високите сметки за парно и изиска инспекция на " Топлофикация София "
Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Теменужка Петкова поради десетките писма на жители, които стачкуват против вис...
И през 2020 година жалбите против банки,, колектори и ЧСИ остава обичайно висок – над 700 души са имали проблем с някои от тези институции и са потърсили помощ от омбудсмана.
Извън съответни дейности и оказване на подпомагане по всяка самостоятелна тъжба, омбудсманът изпрати мнение и отбрани позицията си на съвещание на Комисията по правни въпроси във връзка на импортиран законопроект за изменение на Граждански процесуален кодекс за въвеждане на процедура за непринудено събиране на вземания, които не са минали през съд, от правосъдни реализатори.         
Комисията по правни въпроси в Народното събрание поддържа на второ четене мнението като със седем гласа „ срещу “, девет „ въздържал се “ и единствено два гласа „ за “, депутатите отхвърлиха новите текстове.
По тематиката колектори и компании за бързи заеми: През месец юни омбудсманът  изпрати подробна информация и разбор до ръководителя на Народното събрание, ръководителя на правната комисия и министъра на правораздаването по отношение на многочислените тъжби на жители, които се оплакват от издевателството, оказван им от компаниите за събиране на вземания (колекторите) и компаниите за бързи заеми.
Освен разбор на жалбите до институцията, омбудсманът даде и съответни оферти и уточни подробна правосъдна процедура – постоянна база, върху която депутатите да стъпят, с цел да сложат ред в активността на колекторите и компаниите за бързи заеми, в поддръжка на жителите. Впоследствие омбудсманът взе присъединяване в съвещанието на работна група към правосъдното министерство, която има задачата да предложи правна рамка на активността на така наречен колекторски сдружения, на кредитодателите, осъществяващи активност отвън регулацията на Българска народна банка и на сдруженията, предоставящи бързи заеми като бе направено в детайли мнение по разисквания законопроект.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР