Чувствате ли, че отражението ви никога не е достатъчно слабо

...
Чувствате ли, че отражението ви никога не е достатъчно слабо
Коментари Харесай

Как социалните медии допринасят за Синдрома на изкривеното огледало

Чувствате ли, че отражението ви в никакъв случай не е задоволително едва и привлекателно, макар че близките упорстват за противоположното? Вероятно в някои моменти всяка жена може да разпознае себе си в тези думи, само че в ерата на цифровите медии, все по-често границата сред здравословната самокритичност и изкривената себеоценка е размита и това повлиява освен нас, само че и децата ни.

Суетата е нещо естествено и присъщо на всеки човек, само че несъразмерният фокус върху несъвършенствата на външния тип, които нормално са незабележими за близките, още прочут като синдромът на изкривеното огледало, или телесно дисморфично разстройство, става все по-често срещан. Проучвания сочат, че телесната дисморфия визира най-вече, като нормално настава в. Телесната дисморфия се корени в детска възраст, като отношението на майката към личното ѝ тяло, както и към тялото на детето повлиява по какъв начин детето възприема себе си. Подигравки отправени към външния тип от страна на съученици и другари трайно снижават самочувствието и дават подтик на дисморфията. Тъй като доста от актуалните деца и юноши израстват пред екрана и прекарват повече време онлайн, в сравнение с с родителите си и даже с връстниците си, онлайн средата има капацитет за голямо въздействие върху тяхното личностно развиване и психологично здраве.



Тийнейджърите прекарват повече от 8 часа дневно пред екраните

Според, от 2015 година до 2019 година, използването на обществени медии измежду децата и подрастващите е повишена с 3 и 11% надлежно, до момента в който сред 2019 година и 2021 година е скочила със 17% за двете групи заради образованията от разстояние в електронна среда, които принудиха учениците да прекарват часове наред онлайн. За да поддържат връзка с другари и съученици по време на пандемията, както и за забавление, младежите привикнаха да разчитат на цифрови устройства и на използването на обществени медии, което се трансформира в табиет даже след отпадането на обществените ограничавания. За 2021 година, средностатистически, децата на възраст 8 до 12 години прекарват по 5 часа дневно пред екраните, а младежите сред 13 и 18 години – по повече от 8 часа.

Поради повсеместния темперамент на информацията в интернет, младежите са изложени на цифрово променени изображения от целия свят и във всеки един миг, което поражда нереалистични стандарти за хубост. В един уязвим интервал от живота си, в който личността и самочувствието се оформят, юношите изпитват голям напън да преследват физическото съвършенство подбудено от обществената медия, и след това развиват изкривена себеоценка, която все по-често прераства в телесна дисморфия.

Автор: Патриция Романска
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР