Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата. Сн. БНР В село

...
Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата. Сн. БНР В село
Коментари Харесай

В добричко село умъртвяват заразени с птичи грип птици, местните власти са в неведение


Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата. Сн. БНР

В село Стефаново, община Добричка, тече акция по умъртвяване на птици, инфектирани с птичи грип. Полицията не позволява хора наоколо до птицефермата на Иван Кирилов, в която имаше огнище на птичи грип и преди няколко месеца, съобщи БНР.

Не се знае сигурно какъв тип е птичият грип, защото шефът на Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич доктор Андонова към момента не дава информация.

В късния следобяд в петък от БАБХ-София е изпратено удостоверение до Областната дирекция в Добрич. До този миг камионите с умъртвени птици са прекосявали през селото макар възбраната за прекосяване на МПС над 5 тона.

Кметът на селото Марин Хаджийски не е получил данни от управляващите за болестта. Той е схванал за нея по време на фамилната си разходка, когато видял чиновниците в защитно облекло край птицефермата. Кметът е потърсил връзка с регионалния шеф на Добрич и е разпратил свои подчинени да призоват жителите на селото да приберат домашните си птици поради болестта.

Очаква се регионалният шеф Красимир Кирилов да свика в понеделник съвещание на регионалната епизоотична комисия, която ще предприеме по-нататъшни ограничения, с цел да не се допусне разпространяване на болестта, съобщи Българска телеграфна агенция. Резултатите от лабораторните проби, взети в птицефермата,са излезли на 25 май и чиновници на Българската организация по сигурност на храните работят и през днешния ден на терен, споделиха от регионалната администрация.

Това е вторият случай на инфлуенца, открит в животновъден обект в село Стефаново. Зараза пламна във плантация за патици през октомври 2017 година, когато бяха унищожени 11 000 птици.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР