Чували ли сте за проклятието на Деветата симфония? Много велики композитори

...
Чували ли сте за проклятието на Деветата симфония?
Много велики композитори
Коментари Харесай

Прокълнатата деветка

Чували ли сте за проклятието на Деветата симфония?

Много велики композитори са умрели, откакто са написали своята девета симфония. Случайност ли е това? Наистина ли цифрата 9 е прокълната? Нека проследим обстоятелствата.

Началото

Когато през днешния ден се спомене за „ Деветата “, нормално я свързваме със считания за „ най-велик “  във връзка с симфоничното му творчество композитор - Лудвиг ван Бетовен. Бетовен е един от малцината композитори, окичен още приживе със популярност. Благодарение на своята Девета симфония с фамозната Ода на насладата той се трансформира в образец за креативен талант, по който би трябвало да се равняват всички други композитори чак до ХХ век. Най-вече творящите музика негови съвременници и наследници по този начин и не съумяват (поне до момента в който той е жив) да излязат от сянката му. При това „ Деветата “ постоянно се е считала за най-високата летва – в това число тъй като Бетовен, по този начин да се каже, изпуска последния си мирис с нея. И отсам води началото си така наречен „ проклинание на Деветата симфония “.

Силата на ориста

Густав Малер е композиторът, който най-вече страда от проклятието на Деветата симфония. В случилото се с Шуберт, който умира след завършването на своята девета симфония, и с Антон Брукнер, умрял през октомври 1896 година, до момента в който работи над неговата „ Девета “,  Малер вижда удостоверение на това поверие. За да надхитри ориста, той посочва деветата си симфония  „ Песен за земята ”. Почувствал се по този метод в сигурност, Малер се осмелява да отбелязя  следващата си подред симфония като девета. Започва да композира още една, десетата, и в случай че я беше приключил, щеше дефинитивно да скапе проклятието. Уви, това не му се удава. Той умира на 18 май 1911 година от инфекциозно сърдечно заболяване. По този мотив Арнолд Шьонберг написа: „ Изглежда, че Деветата е предел… Който желае да го трансферира, би трябвало да заплати с живота си… “. Така композиторът отдава последна дан на суеверието на Малер.

Противоречия

Тази романтично-трагична визия за „ проклятието на Деветата “ обаче се натъква на редица несъгласия при по-внимателен прочит. Така да вземем за пример номерираната през днешния ден единствено в редки случаи като девета симфония в до мажор от Франц Шуберт, позната като „ Голямата “, се е изпълнявала по времето на Малер като Седма. Изобщо при Шуберт може да се приказва за девета симфония единствено в случай че се брои незавършената осма и седмата, която е единствено скицирана.  Симфониите на Брукнер, който не довършва своята девета, също са единствено осем  завършени, а в случай че се считат и двете с необикновена номерация – 0 и 00 (Studiensymphonie ), стават общо 10. По принцип цифрата 9 не е нещо извънредно във връзка с симфониите: да вземем за образец Шуман (4 симфонии), Менделсон (5), Шостакович (15) или Хенце (10).

Но какво би бил светът на класическата музика без своите легенди и митове?

Адаптация: Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР