Чували ли сте за платежна сметка за основни операции /ПСОО/?

...
Чували ли сте за платежна сметка за основни операции /ПСОО/?
Коментари Харесай

Ето сметката, която бяга от теслите на банките

Чували ли сте за платежна сметка за съществени интервенции /ПСОО/? Би трябвало, тъй като се предлага от всички банки, опериращи в България, още от 2016 година А най-голямото и преимущество е, че е евтина.

В условия на непрестанно повдигане на такси и комисиони, разноските по поддръжка и опериране със специфичната ПСОО би трябвало да са „ допустими ”, както се показва Българска народна банка. Централната банка контролира тези такси, за разлика от другите, които единствено записва и обобщава за потребностите на разбори.

Така таксите по ПСОО би трябвало да дават отговор по едно и също време на две условия - те би трябвало да са по-ниски от междинния размер на таксите за съответната услуга на банковия пазар у нас и още по-хубаво - те са допустимо най-ниските, която самата банка предлага съгласно цената си за разплащателни сметки. За страдание, в нормалния случай става въпрос за икономисване на жълти стотинки. 

При междинна стойност за банковия пазар у нас за предходната година от 0.26 лв. /когато картата се употребява на банкомат на банката издател/ и 1.14 лв. /когато е непознат банкомат/ при ПИБ да вземем за пример е надлежно 0.24 лв. и тъкмо 1.14 лв..

Както проличава от името, това е банкова сметка, с която може да се правят най-масовите банкови интервенции - сметката може да е с обвързана с дебитна карта или не, от нея може да се тегли от банкомат или от каса, да получавате заплатата или пенсията си, може да се разплащат сметките за ток, вода, интернет, да се заплаща на ПОС-терминал в магазина, да се подреждат преводи, даже да се употребява при  онлайн извършване на покупки. Могат да се прибавят и други, по- непопулярни услуги, които обаче ще се заплащат по общоприетите цени на банката.

С други думи - това е най-евтината опция на банкова сметка и тъкмо по тази причина банките нямат интерес да я оферират. Нямат вид обаче и да откажат да открият ПСОО, в случай че клиентът към този момент има такава, без значение в коя банка. Тоест, позволено е единствено по една на човек. Няма точна статистика какъв брой българи разполагат с такава сметка. 

Но още през 2018 година националната асоциация „ Активни консуматори ” направиха изследване, което сподели, че банките премълчават за съществуването й, или пък отхвърлят клиентите с причини, че тя е единствено са обществено слаби и че с нея не може да правят куп нормални действия.

Към сегашния миг нещата наподобяват много по-добре - на уеб страниците на всички банки има обособена секция с информация за ПСОО, таксите и документите, които са нужни за откриването й.

Но сигурно не я оферират като първа алтернатива на хората, пристигнали да си открият нова банкова сметка. Хубаво е да отбележим, че ПСОО е предопределена единствено за физически лица и е единствено в лв..

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР