Чували ли сте за мястото Теуантепек? То се намира в

...
Чували ли сте за мястото Теуантепек? То се намира в
Коментари Харесай

Тайните общества на третия пол в Мексико

Чували ли сте за мястото Теуантепек? То се намира в Мексико и там живеят мухес. Това са хората, които не са от мъжки или женски пол, те са от тези, третите – мъжете, които имат правото да бъдат и... дами. Понякога там можете да видите хора, които денем са облечени в мъжки облекла, а вечер – в рокли и бижута. Ето по какъв начин го изяснява и Анхел, който е един от локалните:

„ Ние сме от третия пол. Има мъже, има дами, има и нещо по средата, това съм аз. “

Всеки ноември там се провежда и годишен празник на мухес и на него можете да видите, че те не са от една каста на обществото. Някои от тях са облечени в прелестни първокласни облекла и припомнят Фрида Кало, а други залагат на по-скромни тоалети. В никакъв случай не можете да отгатнете кой е мъж и кой жена, само че съгласно тях не би трябвало и да се пробвате, тъй като си имат определение – мухес.

Всъщност това разбиране, с което се отъждествява третият пол, е познато на локалните от епохи насам. Те постоянно са били част, и то значима, от обществото и за него е мъчно да си показа живота без тях. Някои считат, че те са изпаднали от джоба на Висента Ферер, настойникът на Хучитан и че са родени под щастлива звезда. Други пък настояват, че Ферер е носил три торби със себе си – в едната имало женски семена, в другата мъжки, а в третата имало примес и от двата типа. Когато той минавал около Хучитан третата торба се скъсала и по тази причина през днешния ден там има толкоз мухес. Те са извънредно отзивчиви, което е тяхното преимущество пред другите с полова еднаквост.

Тук има още една забавна традиция и тя се състои в това, че дамите разполагат с парите, изкарани от мъжете им. Също по този начин те търгуват със стоките, създадени от съпрузите им. Местните споделят, че денем и дамите, и господата правят своите каузи и никой не остава да се грижи за дома. И когато в фамилията се роди дете – мухе се счита за същинска благословия, тъй като то остава у дома да се грижи за семейството. Освен това мухес не могат да имат дълги връзки и да се женят, тъй като би трябвало да останат в родния дом, с цел да оказват помощ на майките си.

На празника на мухес майката е тази, която провежда почерпката, сервира храна и напитки на всички. Мухес пък се обличат в цветни и богати на орнаменти костюми.

Днес тази част от обществото има и доста повече функции, освен грижата за дома. Някои мухес работят и имат право да бъдат потребни в областта на услугите или изкуството. Един от тях на име Авенданьо пък е сполучлив артист и режисьор. Той обикаля света с представлението си „ Реквием за един турулик “.

Народът в Теуантепек имат вяра, че Бог е основал хората по собствен облик и сходство, само че всеки човек е неповторим самичък по себе си и не може да има двама души, поставени под знаменател. Всъщност, с тези думи стартира словото си и енорийският духовник в локалната католическа черква.

Още един любопитен факт на тази територия е, че има и мъже, които всички познават като „ маяте “. Имат полова връзка с мухес, само че самите те не са такива. И макар че това е явна демонстрация на хомосексуализъм, тези мъже не спадат към категорията на гейовете.

Като цяло мухес не спадат към избрана полова ориентировка – нито към хетеросексуалните, нито към бисексуалните, нито към асексуалните. Да бъдеш мухе значи съответна обществена позиция и няма нищо общо с интимните желания. Много от тях обаче се дефинират като дами, родени в мъжко тяло. Някои даже прибягват към хирургията, с цел да си сложат импланти, други пък се подлагат на хормонално лекуване.

И макар че в Мексико обществото наподобява толерантно към по-различните, се следи и хомофобия. На тази територия има голям брой убийства, а подбудите са неприемственост към хомосексуалните. За жителите на Мексико Хучитан е раят на хомосексуалистите и знак на толерантността. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР