Чуждите инвеститори вече не търсят само ниски заплати в БългарияЩекотливата

...
Чуждите инвеститори вече не търсят само ниски заплати в БългарияЩекотливата
Коментари Харесай

Седмични новини: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 млрд.

Чуждите вложители към този момент не търсят единствено ниски заплати в България
Щекотливата за българското общество тематика, а точно - цените на горивата, какви обезщетения готви служебното държавно управление за бизнеса и семействата, по какъв начин България да притегли нови вложители, които търсят своето ново място и какво се случва с военнопромишления комплекс на България обсъдихме със служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.
Компенсациите за бизнеса вършат българското произвеждане конкурентно
Ако обезщетенията за бизнеса работят и през идната година, ще ни разрешат да произвеждаме повече и по-конкурентноспособна продукция, тъй че да можем да даваме добавена стойност и по този метод да се вливат свежи пари в бюджета, разяснява в изявление за Economic.bg проф. доктор инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ „ Св. Иван Рилски “. 
Правителството разгласи немска инвестиция за 1 милиарда евро
Германската компания Profine Energy GmbH е декларирала интерес за инвестиция в Северозападна България на стойност над 1 милиарда евро. Това оповестиха от пресцентъра на Министъра на стопанската система и промишлеността след срещата на Никола Стоянов с управлението на компанията. Ако се реализира, това би била най-голямата еднократна инвестиция, правена в историята на българската стопанска система.
40 плана за над 2.2 милиарда лева са пред узаконяване
За трите месеца живот на служебното държавно управление са постъпили 18 нови капиталови плана за узаконяване в Българската организация за вложенията (БАИ). Общата им стойност надвишава 1 милиарда лева, а новите работни места, които се чака да основат, са близо 2000.
Еврокомисията утвърди първите 1.4 милиарда евро за България по Плана
Европейската комисия даде позитивна предварителна оценка на настояването на България за разпределяне на безплатни средства в размер на 1.37 милиарда евро по линия на Плана за възобновяване и резистентност. Това е първата стъпка към окончателното утвърждение на парите, само че тя е най-важната, защото службите на Европейска комисия вършат действителните оценки на заложените промени и цели в Плана.
Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ
Все повече български играчи попадат в годишната ранглиста на световния кредитен осигурител Coface за 500-те най-големи компании в цяла Централна и Източна Европа. В тазгодишната ранглиста локалните компании са 25, общият им оборот е 32 милиарда евро, а чистата облага – близо 3 милиарда евро. Анализът отразява резултатите за 2021 година, като по отношение на миналата пандемична 2020 година има нарастване с 4 български сдружения в класацията на 500-те най-големи. За 25-те компании към края на 2021 година работят общо 33 678 души в страната.  
Русия глоби 15 български компании, измежду които ВМЗ и „ Арсенал “
Русия наложи наказания на 15 български компании в областта на военнотехническото съдействие, излиза наяве от публикуван на съветската държавна страница документ. Сред глобените са държавните военнопромишлени комплекси „ ВМЗ “ и „ Терем “, както и най-голямата частна компания в България за произвеждане на оръжия – „ Арсенал “. Общо описът съдържа 74 компании от 12 страни. Освен Българя измежду другите глобени " вражески " страни са Германия, Полша, Чехия, Англия, Канада, Литва, Словакия, Литва, Съединени американски щати, Черна гора и Естония. 
Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище
Българската компания за товарни транспорти с дрон Dronamics ще си партнира с още едно летище в страната – това в Балчик – като част от подготовката за стартирането на идните търговски полети. Летателната стратегия е една от стъпките в процеса по узаконяване на безпилотния аероплан „ Черен лебед “, като се чака тя да стартира преди края на годината, излиза наяве от информация на уеб страницата на общината.
Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища
Данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2022 година регистрират растеж от над 50% на новопостроените жилищни здания и жилища по отношение на същия интервал на 2021 година Въведените в употреба жилищни здания и новопостроените жилища в тях бележат връх, който през годините не е постиган нито един път. Наблюдава се скок и при новопостроените къщи, а Пловдив даже изпреварва София по въведени в употреба здания.
Износът на България за първи път надвиши 70 милиарда лева
За първите девет месеца на годината фирмите в България съумяха да изнесат артикули за малко над 70 милиарда лева Това демонстрират експресните данни на Националния статистически институт. Толкова огромен стойностен размер по това време на годината в никакъв случай не е следен. Всъщност сумата е рекордна за цялата стопанска история на България – през рекордната за страната 2021 година износът беше малко над 68 милиарда лева
Кабинетът се разбърза в опит да избави парите за автомагистрала „ Европа “
Държавата най-сетне се задейства за последния участък от автомагистрала „ Европа “ – от София до Сливница. Проектът е финансиран с евросредства по завършващия програмен интервал 2014 – 2021 година и без незабавни дейности има огромна заплаха да бъдат изгубени пари. Именно поради тиктакащия часовник служебното държавно управление подхваща ограничения в този момент, стана ясно от чуването на вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов в Народното събрание.
„ Столичен автотранспорт “ ще заложи 103 рейса поради необслужван заем
„ Столичен автотранспорт “ заложи над 100 рейса поради заем, който не може да обслужва. На днешното си съвещание Столичният общински съвет даде позволение на сдружението да преструктурира лизингов контракт за машини, обслужващи градския превоз. Общинските съветници гласоподаваха и за слагане на спомагателни навеси на спирки в няколко квартала.
Пулев вкара някогашни депутати на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ в Надзора на ББР
След като в края на септември влезе в открит спор с Надзора на Българската банка за развиване и оцени работата му нагледно със слаб 2, през днешния ден служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев направи факт обещаното увеличение на състава му. С още двама души в редиците на структурата членовете ѝ към този момент ще са петима. А що се отнася до новите попълнения – усещане прави партийният им бекграунд.
Омагьосан кръг от изтекли контракти: АПИ има проблем с маркировката
Агенция „ Пътна инфраструктура “ има юридически проблем с полагането на маркировка по пътищата в страната. За да бъде решен, служебният министър на районното развиване Иван Шишков изиска от 48-ото Народно заседание да промени решението на своите предшественици за текущите поправки.
Цената на газа за България отново потегли нагоре
След два месеца, през които цената на газа за България падаше с двуцифрени проценти, през декември „ Булгаргаз “ още веднъж чака повишаване. Днес, 10 ноември, по график публичният снабдител направи първото си предложение за идващия месец и то е с 18.6% нагоре по отношение на октомври.
Проблемът с дизела в Европа ще настъпи през пролетта
Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще доближат най-ниското си равнище от най-малко 12 години насам при започване на пролетта. Това сочи прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. Очакванията са първо да се натрупат ресурси през декември и януари, а по-късно да настъпи внезапен спад и през март да доближат най-ниските равнища от 2011 година
„ Важна стъпка, само че плаха “: Животът на Фейсбук се усложнява
Близо две десетилетия след основаването си Фейсбук е владетел в света на информацията и рекламата, а „ гугълвам “ е дума, родена от повсеместното потребление на най-голяма търсачка в света – Гугъл. Двата колоса през днешния ден са не просто в топ 10 на най-високо оценените компании в света, само че по-ключовото – имат и канализират голямо въздействие, с капацитет за значими разбърквания на обществени, политически и стопански пластове.
600 000 лева за инфлуенсъри: Как ще се популяризира българският туризъм
Една от последните хрумвания на Министерството на туризма за привличане на повече туристи в България, е реклама благодарение на инфлуенсъри. Нетрадиционните проекти на ведомството бяха оповестени от служебния министър на туризма през лятото и досега са извършени информационно-познавателни обиколки за представители на медии, блогъри и инфлуенсъри от Белгия, Германия, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Франция.
Еврокомисията предлага „ мека “ регулация на Airbnb
Европейската комисия най-накрая предложи единни правила за регулация на Airbnb на територията на Европейския съюз. А съгласно тях платформата за краткосрочно отдаване на жилища чартърен и другите компании от бранша ще би трябвало да споделят данни за броя на хората, употребяващи техните услуги. Това се смята от специалистите за лек вид на опит за контролиране на бранша.
Мъск предизвести за опцията Twitter да банкрутира
Новият притежател на Twitter Inc Илoн Мъск предизвести за тежкото финансово положение на обществената медийна платформа, като не изключи даже опцията за банкрут. Пред чиновници на компанията той показа, че неотдавна е продал акции на Tesla, за да избави „ Twitter “. 
„ Сбърках и поемам отговорност “: Собственикът на Фейсбук редуцира 11 000 души
Meta Platforms Inc съобщи в сряда, че ще освободи 13% от своята работна мощ, или повече от 11 000 чиновници, в едно от най-големите съкращения в софтуерния бранш тази година, предава Reuters. Стъпката идва в миг, когато компанията майка на Фейсбук се бори с растящите разноски и слабия рекламен пазар.
Поддръжката на пътища през последните 3 години коства 1.9 милиарда лева
Агенция „ Пътна инфраструктура “ е изплатила близо 2 милиарда лева през последните 3 години за пътна поддръжка. А единствено след глобата на 47-ото Народно заседание Агенцията е упълномощила действия на стойност над 408 млн. лева Договорите на компаниите завършиха на 30 септември, но зимното разчистване е съвсем подсигурено, защото огромна част от новите договори са подписани.
Алексиев чака подписано съглашение за „ Дунав мост 3 “ през декември
България и Румъния би трябвало да подпишат съглашение за построяването на трети мост над Дунав през декември. Така най-сетне двете страни ще потвърдят и официално желанието си да строят „ Дунав мост 3 “ при Русе – Гюргево. Това стана ясно от думите на транспортния министър Христо Алексиев по време на парламентарния надзор.
„ Оградата “ по границата с Турция в действителност не е ограда, изясни Шишков
Служебният министър на районното развиване Иван Шишков сподели, че „ в действителност “ не схваща за какво непрестанно се приказва за ограда по границата с Турция, когато такава по закон на процедура няма. „ Тази ограда в никакъв случай не е била одобрявана като ограда, а като краткотрайно препятстващо оборудване “, изясни той в ефира на Българска национална телевизия в неделя. Въпросният обект е изработен без документи за градеж и без издадено решение за градеж от страна на Министерството на районното развиване или Министерство на защитата, стана ясно още от думите му. 
„ Няма време за пауза “: ЕЦБ ще е безпощадна с лихвите
Европейската централна банка (ЕЦБ) евентуално ще би трябвало да увеличи лихвените проценти до равнище, което отслабва растежа, с цел да ограничи високата и все по-опасна инфлация. Това сподели членът на Борда на ЕЦБ Изабел Шнабел в четвъртък. Инфлацията в еврозоната към този момент е двуцифрена и макар че стопанската система върви към криза, ЕЦБ покачва лихвените проценти с рекордно движение. Това накара някои политици да сложат на кантара изгодите от бъдещи нараствания по отношение на риска за растежа.
Reuters: България е пред задънена улица с еврото
Дългогодишната политическа невъзможност в България заплашва да отсрочи проекта й за приемане на еврото на 1 януари 2024 година във време, когато евроскептичната и проруска партия „ Възраждане “ е все по-гласовита, а самите българи са надълбоко разграничени по отношение на единната европейска валута. Това написа Reuters в собствен разбор по тематиката.
Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация
Гигантът в електронната търговия Amazon стана първата обществена компания в света, изгубила 1 трлн. $ пазарна капитализация. Спадът се дължи на композиция от фактори, измежду които са ускоряващата се инфлация, стягането на паричните политики и разочароващите резултати за корпоративните облаги, които провокираха исторически разпродажби на акции тази година. 
Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите
Криптопазарите претърпяха тежък удар в четвъртък, откакто колосът при криптоборсите Binance се отхвърли да придобива намиращия се във финансов колапс собствен по-малък съперник – FTX. Биткойн потъна под 16 хиляди $, а вложителите наподобяват още по-разтревожени за бъдещето на промишлеността.
Renault разделя дейностите си в 5 бизнеса 
Френският производител на коли Renault разгласи главно преструктуриране, при което ще раздели дейностите си в пет бизнеса, ще задълбочи връзките си с китайската Geele и ще отдели своя отдел за електрически транспортни средства посредством листване на борсата през идната година.
Правителственият уебсайт също падна жертва на хакерска атака
Правителственият уебсайт стана следващата жертва на зачестилите в последния месец хакерски атаки против страници на държавната администрация. За случая оповестиха публично от пресслужбата на Министерския съвет в неделя, без да дават детайлности за естеството на удара или каквито и да е други детайлности. 
Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон?
Англия счита, че изтеглянето на Русия от Херсон е оскърбление за съветската войска. На този декор някогашният съветски президент Дмитрий Медведев съобщи, че Русия към момента не е посочила на какво е способна. Може ли в действителност крачката обратно да се трансформира в отскок за Кремъл?
Невада реши конкуренцията за американския Сенат
Демократите ще запазят контрола над Сената на Съединени американски щати, откакто сенатор Катрин Кортез Масто бе избрана отново в Невада, сочат данните по екзитпол на Edison Research. Републиканската партия към момента има късмет да получи болшинство над Камарата на представителите, написа Reuters, уточнявайки, че броенето на бюлетини от частичните изборите във вторник не е завършило.
„ Хората са отговорни “: Какво споделят научните данни за изменението на климата?
За да осведомят за взетите решения на конференцията COP27 в Египет, делегатите разполагат с редица проучвания на траекториите на стопляне, изготвяни с десетилетия и оповестени от Агенцията на Организация на обединените нации за климатичните науки. Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) изготвя отчети почти на всеки пет години, които съставляват световен теоретичен консенсус по отношение на изменението на климата, аргументите за това и въздействието, което оказва. Докладът от предходната година е ориентиран основно към главните мотори на световното стопляне и базовите детайли на науката за климата.

 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбизнес вести всички вести новини седмица Binance FTX криптовалути Никола Стоянов немска инвестиция обезщетения за бизнеса Столичен автотранспорт жилища американски избори война в Украйна Фейсбук Twitter ограда с Турция Dronamics пътна маркировка ББР ПоследниНай-четениНакратко 72 Седмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 милиарда Туризъм 56 АдиАрт и изкуството на гостоприемството Крипто 608 Неоторизираните преводи в FTX принудиха Binance да вземе ограничения Любопитно 84 Образ неръкотворен Компании 9500 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 8392 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Политика 5814 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Компании 3824 Мъск предизвести за опцията Twitter да банкрутира Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: 2.2 милиарда вложения в България; Twitter и FTX банкрутират?Вечерни вести: Цената на газа отново потегля нагоре; Срив при криптовалутите; Рекорден износВечерни вести: Какво тегли вложителите в България; Фурор в енергетикатаВечерни вести: Русия глоби 15 български компании; „ Спаси София “ става партия Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитноЛуксЛичностиИзкуствоКриптоДенятНакраткоTo:knowВ снимкиЧислоВсичкоСписаниетоАнализиИнтервютаМненияИзбраноГалерииВидеаЗа нас За реклама Защита на персоналните данни Проверка на обстоятелствата Екип Абонамент Карта на уеб страницата Контакти Политика при поправяне Етичен кодекс Бранд Медия България ЕООД Кариера при нас Условия за прилагане  Списание - Октомври - 2022 Нагоре © 2022 Economic.bg; Дизайн и разработка – Studio X ; Stock images by Depositphotos
НАПИШИ КОМЕНТАР