Чужди граждани с български произход да получават нов вид личен

...
Чужди граждани с български произход да получават нов вид личен
Коментари Харесай

ВМРО предлагат специални лични документи за чужценци с български произход

Чужди жители с български генезис да получават нов тип персонален документ, който да улеснява влизането им в България и трайното им престояване у нас. Това оферират депутати от Вътрешна македонска революционна организация, които са внесли в Народното събрание следващата си законодателна самодейност.
Документът ще се назовава " Карта българин " и ще се издава на хората от български генезис, които живеят зад граница и нямат българско граждаство. Той ще им дава право трайно да обитават у нас, да работят и да учат.
Документът ще се издава от Министерство на вътрешните работи и ще важи единствено за територията на България, предвижа законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация.
Срокът на годност на по този начин наречената " карта българин " е 10 години, само че искащите да останат могат да аплайват за нейното удължение до живот.
Идеята на този законопроект е да подпомогнем нашите сънародници зад граница. Лицата, които са от български генезис на територията на Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия и доста други страни, да имат по-лесен достъп до родината майка, изясни депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов.
По думите му по този начин ще се преодолеят демографските проблеми, проблемите на пазара на труда и компликациите по приемане на българско поданство.
Удостоверяването на български генезис ще става по реда на Закона за българите, живеещи отвън границите на България. " Карта българин " ще дава право и на безвизово пътешестване.
Новият документ може да стане факт посредством смяна в Закона за българските персонални документи, а от Вътрешна македонска революционна организация показаха вяра предлагането им да бъде подкрепени и от останалите партии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР