Чужди граждани с български произход да получават нов вид личен

Чужди граждани с български произход да получават нов вид личен ...

ВМРО предлагат специални лични документи за чужценци с български произход.


Чужди граждани с български произход да получават нов вид личен документ, който да улеснява влизането им в България и трайното им пребиваване у нас. Това предлагат депутати от ВМРО, които са внесли в парламента поредната си законодателна инициатива.
Документът ще се нарича "Карта българин" и ще се издава на хората от български произход, които живеят зад граница и нямат българско граждаство. Той ще им дава право трайно да пребивават у нас, да работят и да учат.
Документът ще се издава от МВР и ще важи само за територията на България, предвижа законопроектът на ВМРО. 
Срокът на валидност на така наречената "карта българин" е 10 години, но желаещите да останат могат да кандидатстват за нейното удължаване до живот.
Идеята на този законопроект е да подпомогнем нашите сънародници зад граница. Лицата, които са от български произход на територията на Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия и много други държави, да имат по-лесен достъп до родината майка, обясни депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.
По думите му така ще се преодолеят демографските проблеми, проблемите на пазара на труда и трудностите по получаване на българско гражданство.
Удостоверяването на български произход ще става по реда на Закона за българите, живеещи извън границите на България. "Карта българин" ще дава право и на безвизово пътуване.
Новият документ може да стане факт чрез промяна в Закона за българските лични документи, а от ВМРО изразиха надежда предложението им да бъде подкрепени и от останалите партии.

Източник: duma.bg