Чуждестранни експерти констатират напоследък промени в трафика на афганистански хероин

...
Чуждестранни експерти констатират напоследък промени в трафика на афганистански хероин
Коментари Харесай

Афганистанският хероин тръгва по нови маршрути 

Чуждестранни специалисти установяват в последно време промени в трафика на афганистански хероин за европейските страни. Освен обичайните направления - балканския, северния (през страните от Централна Азия и Русия) и южни я (през Пакистан и Индия), наркобароните все по-активно създават и африканския. Той потегля от пристанищата на Иран и Пакистан . Оттам опиатите се доставят по море в африканския континент. Първите партиди афганистански хероин бяха иззети през 2010 година в Кения и Танзания, в това число Занзибар. Последваха колета за Сомалия, Мозамбик, Мадагаскар и Република Южна Африка. Оттам хероинът се трансферира в Европа било по суша до крайбрежието на Средиземно море и след това в страните от Южна Европа, било - както в тази ситуация с РЮА, по море до западноевропейски пристанища.

Широкият набор от линии за товарни и въздушни транспорти, открити в Африка и преминаващи през нея, обезпечава голям брой благоприятни условия за наркотартелите. Африканският континент с всяка година играе все по-важна роля в транзитирането на афганистански хероин за Европа. 

Сред аргументите, предиздвикали наркомафията да потърси нови направления за прекачване на афганистански хероин, ще отбележим дейните контрамерки, вземани от иранските правоохранители. Всяка година иранските служители на реда и граничари по границите с Афганистан и Пакистан изземат над 200 тона дрога, а през 2018 година, както съобщи шефът на наркополицията бригаден военачалник Мохамад Масуд Захедан, са спрени 700 тона. Освен подготвен хероин се придвижват опиат, морфин и хашиш.

Често пъти акциите на иранските наркополицаи прерастват в яростни бойни конфликти с наркокуриерите. В средата на декември м. година в окръг Сербаз от провинция Систан и Белуджистан, граничеща с Пакистан, сили на реда бяха принудени да влязат в пердах с добре въоръжени извършители на границата, придружавали огромна партида опиати. Двама контрабандисти бяха убити, още двама - хванати. Общият размер на иззетата дрога бе 4011 кг, в това число 3373 кг опиат, 373 кг морфин, 196 кг хашиш, близо 45 кг хероин и 23 кг други наркотични субстанции.

Малко преди началото на 2019 година в същата провинция, само че този път в окръг Сераван край пакистанската граница, бе спряна нова огромна партида опиати - 4600 кг опиат, транспортирани с три автомобила. У наркокуриерите, придружавали товара, бяха открити ръчен гранатомет, ръчна картечница и няколко автомата.-->
В навечерието на Нова година в прилежащата провинция Хорасан-е Януби бе осуетен опит на контрабандисти да пробият границата с Афганистан; камионът им бе претрупан с 1120 кг хероин. През 2018 година наркополицаите от Хорасан-е Януби съумяха да спрат общо 30 тона дрога и да разбият 55 групи трафиканти.

През януари т. година иранските секрети служби откриха при инспекция на морски контейнери в южно пристанище ловко маскиран товар хероин, общо 618 тона. Пратката бе предопределена за изпращане в Европа по африканския маршрут. Иранските спецслужби обаче не всеки път съумяват да прехващат дрогата навреме. Понякога опиати, скрити в морски контейнери, сполучливо стигат до крайбрежията на Европа. 

През ноември м. година да вземем за пример италианската полиция откри 270 кг хероин на борда на транспортен съд, дошъл в Генуа през Хамбург и Валенсия от иранското пристанище Бандар Абас. Претоварен на камион, опиатът бе извозен под надзора на правоохранителните органи през Швейцария, Франция и Белгия до Ротердам в Холандия. Там колата бе разтоварена, а получателите на пратката - задържани от италианската полиция.

При все че иранските правоохранители не се оправят с целия наркотрафик, на Ислямската република се падат три четвърти от всичкия опиат, иззет в света, и една четвърт от хероина. Страната обаче търпи огромни стопански и човешки загуби. Иранското държавно богатство изразходва големи средства, с цел да построи преграда, спираща опиатите, по дългата 1923 км граница с Афганистан и Пакистан. Иран изхарчи над 800 милиона $ единствено за бетонните заграждения и многокилометровите изкопи , дълбоки до 4 и необятни до 5 метра. Всяка година по границата с Афганистан и Пакистан се водят от 500 до 600 въоръжени битки с наркокуриерите. В тях са починали съвсем 4000 служители на реда, граничари и сътрудници, а 12 000 са били ранени, някои - осакатени.

Иран обаче не е единствено страна-транзитьор. Той се е трансформирал в консуматор на афганистански опиати с огромен брой наркозависими, в това число измежду младежта. Според някои оценки от 2 до 3 милиона иранци са наркозависими - много висок индикатор за страна с 82-милионно население.

По думите на Али Лариджани, ръководителя на иранския парламент, опиатите и тероризмът са две остриета на един и същи нож. Според него търговията с опиати финансира активността на терористичните организации в целия свят и в тази сфера е извънредно значимо интернационалното съдействие, развивано от правоохранителните органи, от граничните и специфичните служби.

Не би било зле някой да се вслуша в казаното от Лариджани. Според експертни оценки през 2018 година посевите на опиумен мак в Афганистан са възлизали на 242 000 до 283 000 хектара. Това прочее е с 20 на 100 по-малко, в сравнение с през 2017 година - основно поради мощната суша, връхлетяла Афганистан. Ще напомним, че през всички последни години площите, засети с опиумен мак, единствено нарастваха в тази страна - през 2015 година те доближиха 183 000 хектара, през 2016 година - 201 000, през 2017 година - 328 000 хектара. От общо 34 афганистански провинции в 24 бяха открити полета с опиумен мак.

Предварителните оценки за добива на опиат през 2018 година в страната сочат о бщо 6400 тона . За съпоставяне, през 2015 година производството бе 3300 тона, през 2016 година - 4800, през 2017 година - над 9000 тона. Ако оставим настрани насъбраното до тогава, от опиума годишна продукция 2018 година евентуално може да се произведат 360 до 610 тона хероин. С оглед тазгодишния спад в цената на опиума се очакква по улиците на европейските градове да се появи и по-евтин хероин, а това ще докара и до появяването на нови наркомани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР