Чух министър Василев да казва, че септември може да останем

...
Чух министър Василев да казва, че септември може да останем
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: Изкупуването на жито от държавата ще създаде паника

" Чух министър Василев да споделя, че септември може да останем без зърно. Няма по какъв начин, тъй като новата годишна продукция стартира малко преди този момент и при всички случаи зърно ще имаме. България създава доста повече в сравнение с ѝ е належащо ". Това сподели някогашният министър на земеделието Мирослав Найденов пред Българска национална телевизия.

Дори и държавното управление да реши да изкупува зърно, ще срещне логистичен проблем със съхранението, защото в държавния запас няма задоволително огромно помещение, акцентира той.

" Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с големи количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, до момента в който има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в региона и оставят към 1/3 от количеството ", сподели Мирослав Найденов.

Със възбраната за експорт на пшеница България нарушава главните правила на Европейски Съюз - свободното придвижване на артикули и хора. От това може да последват наказания, предизвести някогашният аграрни министър.

" Държавният запас е този механизъм, с който при форсмажорни обстановки страната да реагира. Навлизането на страната на пазара дали за зърно, дали за олио или торове изкривява пазара основава избрана суматоха и не мисля, че са положителни решения. По-скоро, в случай че имат този запас, да го насочат към земеделските производители, животновъдите, обществено слабите ", счита Мирослав Найденов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР