Чудя се, ако насилникът от Стара Загора наистина беше нанесъл

...
Чудя се, ако насилникът от Стара Загора наистина беше нанесъл
Коментари Харесай

Човек ли е обикновеният гражданин в България?

Чудя се, в случай че насилникът от Стара Загора в действителност беше нанесъл единствено леки телесни повреди на потърпевшото момиче и не беше го заплашвал, какво щеше да стане?

Вероятно той напълно законно нямаше да бъде арестуван. Щеше да бъде на независимост и да продължава да заплашва момичето, а може би - и да го малтретира. Случаят надали би стигнал до медиите, надали би направил заглавие. Широката общност надали би излязла всеобщо да стачкува. Всичко щеше да бъде в реда на нещата, както те се схващат у нас и на ежедневно всеобщо, и на политическо, и на правосъдно, и на законодателно равнище.

Това би трябвало да ни каже нещо за прага ни на сензитивност. Тя се разсънва, чак когато някой стартира да реже живо човешко месо и то 400 пъти, и то - с макетен нож.

Няма да разисквам обстоятелството, че даже това не е събудило онази старозагорска съдийка и оня старозагорски прокурор. (Ако в този момент напиша тъкмо какво мисля за тях, съм сигурен, че те незабавно ще се разсънят и ще осъмна с призовка, но това е друга тема).

Насилието дотам е банализирано в България, че човек основателно от време на време се пита дали тя е европейска страна, не просто географски, само че и политически - страна членка, подписала контракта на Европейския съюз, чийто член 2 споделя: " Съюзът се основава на полезностите на ценене на човешкото достолепие, на свободата, демокрацията, равенството, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида, в това число правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези полезности са общи за държавите-членки в общество, чиито характерности са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството сред дамите и мъжете ". (Подчертаванията са мои  В.Ж.) 

Примитивизмът и култът към силата у нас личат освен на психологическо и на обществено, само че и на законодателно равнище. Няма потребност да режете вбесил ви държавен служител 400 пъти с макетен нож. Стига единствено да  му ударите една плесница и сте за прокурор - в случай че чиновникът е длъжностно лице и в случай че плесницата е при или във връзка на осъществяването на служебните му отговорности.  Телесната повреда на длъжностно лице, даже леката, е закононарушение от общ темперамент (член 131 от Наказателния кодекс). 

Ако нанесете същата телесна повреда на елементарен жител, закононарушението ви е от частен темперамент. То е такова и в случай че я нанесете на майка си или на татко си (ал. 3-5 от същия член), на бременна жена или на малолетно лице. В тези случаи не сте за прокурор, пострадалите трябва сами да се пазят в съда в дела с непредвидим край. Държавата не бди над тях така, както бди над чиновниите си, отхранвани с налозите и осигуровките, плащани от обикновения жител.

Следователно чиновникът е по-скъп на българския законодател от всички останали жители, които са избрали този законодател. И освен чиновникът, в случай че прочетем целия член 131. На същата специфична протекция се радват още представителите на обществеността както и военните лица " вклюително и от съюзна или другарска страна или армия "   - за разлика от елементарните майки и татковци, жени и деца.  

Защо по този начин дискриминационно ни третира нашата страна членка, която още през 2005 година в контракта си за присъединение към Европейски Съюз се подписа, че " недискриминацията " е съществена нейна полезност? Ако тя ни дели на свои и съюзнически чиновници и на всички останали, за чия страна да я считаме? 

Чиновник ли е, не можеш и да го ощипеш, елементарен жител ли е, можеш и жив да го режеш; съдията преценя (според опциите си) какъв брой е тежка телесната щета и какъв е характерът на закононарушението.

Познавам други страни, където има престъпление определено общо като " нахлуване " и то е от общ темперамент - без значение кой е нападнатият, с какво е атакуван и какви повреди са му нанесени. Очевидно, в случай че са по-тежки, това са утежняващи виновността условия. Такива страни със законовата си норма демонстрират, че съблюдават тъкмо член 2 на европейския контракт с постановките му за недискриминация и за  " ценене на човешкото достолепие, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида ".                        
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР