Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате

...
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате
Коментари Харесай

Защо да тренираме вечер, а не сутрин?

Чудили ли сте се в миналото по кое време е по-добре да упражнявате – заран или вечер? Истината е, че този въпрос е в основата на доста изследвания, които се занимават с пресмятане на най-подходящото време за пълноценна и действително резултатна подготовка. Има десетки отзиви на експерти и треньори, които поддържат разнообразни разновидности. Когато се занимавате с фитнес и имате съществени планове за смяна на метода на живот и видоизменение на тялото си, намирането на най-хубавото време за трениране стартира доста да вълнува съзнанието.

Много хора избират да упражняват заран заради редица аргументи:

Проучвания демонстрират, че огромен брой хора считат, че заран разполагат с повече време и могат да създадат своята подготовка даже в придвижване. Освен това, експертите настояват, че спортуването заран води до наклонност за увеличение на силата, зареждане и освежаване за останалата част от деня. Сутрешната подготовка доста наподобява на закуската – също като нея тя раздвижва метаболизма ни. Казано по-просто, тренировката заран спомага за горенето на повече калории през целия ден. Изследване на Elite Daily демонстрира, че когато вършим извършения на гладно, изгаряме мастните депа, вместо въглехидратите от храната. Със сигурност могат да се намерят и още преимущества в това да упражняваме заран, само че последователността е основният фактор, без значение по кое време избираме да проведем нашите тренировки.

Но за какво да изберем вечерни тренировки
как работят на организма и защо оказват помощ?

Силата и издръжливостта са по-високи в следобедните часове, а вероятността от пострадвания понижава. Подлагането на тялото на натоварване, когато температурата му е по-ниска, нормално в по-късните часове на деня (около 16/ 17 часа) води до възстановяване на продуктивността и увеличение на силата. По това време на деня мускулите са по-гъвкави защото тялото е по-раздвижено и загрято, в сравнение с заран. Времето за реакция ще бъде по-бързо, а сърдечната периодичност и кръвното налягане по-ниски. Синтезът на протеин също ще доближи своя връх в по-късните часове на деня. Въз основа на тези обстоятелства, интензивните тренировки - като повдигане на тежести или силово кардио, следва да се организират в късния следобяд или вечер.

Изследване, извършено в Clinical Research Center на университета в Чикаго (САЩ) е открило, че хората, които отиват в залата след работа имат по-голям късмет да реализират високи резултати, в сравнение с трениращите заран. Ето и още от изгодите на вечерните дози спорт:

По-добри и пълноценни тренировки: изследвания демонстрират, че тренировките вечер демонстрират обилни резултати при увеличение на мускулната маса и издръжливостта.

За по-добър сън: Фитнес инструкторът Мишел Де Мадейрас споделя, че хората, които подвигат тежести вечер имат по-добро качество и дълготрайност на съня, в сравнение с тези, които залагат на утринните или следобедните натоварвания. Добрият сън освен дава качествена отмора - наложителна за мускулния напредък и възобновяване, само че обезпечава и опция да се чувствате по-добре и изцяло отпочинали на сутринта.

По-ниско кръвно налягане: Проучване на Journal of Strength Conditioning Research сочи, че хората, които са избрали да упражняват вечер, са намалили кръвното си налягане с 15% повече от тези, които спортуват заран.

По-добри резултати за къс интервал: Изследване на Бирмингамския университет демонстрира, че хората, които упражняват вечер имат 20% по-висока и дълга активност. Това значи, че даже при повече изгорени калории, остатъчните преимущества на вечерните тренировки са по-добри: по-оформени ръце, по-силни крайници, по-стегнати коремни мускули и по-здравословен живот като цяло.

Тялото ще се настрои за работа: Нашите равнища на кортизол са по-високи заран, което може да попречи на растежа на мускулите. Но равнищата на тестостерон са по-високи през нощта, което ще подтиква мускулното развиване и напредък.

Запомнете, че всеки при човек е друго и кой е вашият час за тонус ще усетите по себе си и след диалог с инструктор. Времето на осъществяване и типа на тренировката зависят от персоналните опциите, свързани с устойчивост, претовареност в всекидневието, мечтани резултати. Всеки може да включи в дневния си режим откъслек от време за подготовка, който да е съгласуван с метода на живот и отговорности, моментно положение, желания.

Важно е да вършиме всичко с готовност, спортът да ви носи наслаждение, да бъдете поредни, виновни към метода си на хранене и да се фокусирате върху резултатите, които желаете да постигнете. С воля и неизменност резултатите няма да закъснеят, а смяната, която ще настъпи, ще се отрази позитивно на целия ви метод на живот.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР