Чудесно е че говорим за проблемите на младежта и спорта,

...
Чудесно е че говорим за проблемите на младежта и спорта,
Коментари Харесай

Ченчев: Стратегията за спорта отчита ли, че в 511 български училища няма спортен салон?

„ Чудесно е че приказваме за проблемите на младежта и спорта, само че дано напомним: Заради „ Арена Армеец “ бяха взети терените на детската школа на ЦСКА. Те в този момент буренясват “.
Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ и член на Комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта Иван Ченчев при разискването на Национална тактика за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност.


„ Нека напомним, че „ Арена Армеец “ беше проектирана като мултифункционална спортна зала, което допуска, че в една такава зала би трябвало да имаме и лекоатлетическа писта. Стартът на плана съответства с идването на власт на Борисов. И какво се случи с плана който имаше многофункционална спортна зала с лекоатлетическа писта, в която да се организират надпревари от Диамантената лига по лека атлетика, плюс подземни паркинги? Борисов понижи парите – от 120 милиона за този план в повсеместен тип до довеждане докрай до 90 милиона, в които няма лекоатлетическа писта и подземни паркинги. Поради тази причина тези терени на детската школа на ЦСКА бяха взети и в този момент са буренясали и служат за паркинг, когато там има концерт. Това го знаем всички “, напомни фактологията Ченчев.


Той изрази убеждението си, че една такава Стратегия би трябвало да бъде направена от всички парламентарно показани сили. „ И за това говорихме по време на разискването й в Комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта. Би било хубаво по този проблем, който касае здравето на нацията, да сме обединени, да излезем с цели. Затова е хубаво когато се прави такова нещо, то да се прави от всички. Това дори към този момент не търпи отсрочване “, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.


По отношение на тактиката: „ Тя има 7 стратегически цели. Политиката в нея има водоравен темперамент, само че в този материал не може да открием обязаност с другите национално създадени тактики в другите ресори. Примери има задоволително “, съобщи Иван Ченчев.
Той цитира още от задачите на Стратегията: „ В цел 4 – „ цялостната и безусловна цифровизация и интегрирана информация за места на снабдители на услуги и благоприятни условия за спортуване в обособените обитаеми места с онлайн навигаторите на страниците на ММС “, изисква сериозен финансов запас за който няма информация в цялата Стратегия. Цел 7 не е нова цел, защото това е прекачване на съществуващата цел за битка с допинга от друга тактика в тази. Формулираната стратегическа цел 3 зависи от финансов запас, за който няма никаква прогноза “, акцентира Иван Ченчев.


За спортната база: „ Строят се спортни зали, което е добре. В същото време обаче, в 511 учебни заведения в страната няма никакъв физкултурен салон. От съществуващите 2346 учебни заведения, единствено в 1121 от тях има обособени салони, съгласно условията за естествен общоприет образователен развой. Ето за какво, би трябвало да бъде заложено в тактиката за 2024-2034 да се построят до края на интервала салони във всички учебни заведения. Мисля че е постижимо, а и става дума за здравето на нашите деца “, уточни социалистът.


По отношение на образователния развой по физическо образование и спорт, който е значим за всички родители, националният представител от Българска социалистическа партия уточни: „ В разбора се отбелязва че в началните класове - от първи до четвърти клас, часовете би трябвало да се водят от начални учители. Което е срещу нормите на закона. И фактически се получава по този начин, че в българските учебни заведения доста от часовете по спорт се водят от хора, които не са хабилитирани, не са експерти, а от начални учители. Това не трябва да бъде допускано “, съобщи Иван Ченчев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР