Чрез община Стара Загора Профилираната природо-математическа гимназия Гео Милев“, Центърът

...
Чрез община Стара Загора Профилираната природо-математическа гимназия Гео Милев“, Центърът
Коментари Харесай

Старозагорското ВиК дари книги за годишнината на Гео Милев

Чрез община Стара Загора Профилираната природо-математическа гимназия „ Гео Милев “, Центърът за поддръжка за личностно развиване, Къща музей „ Гео Милев “, Регионалната библиотека „ Захарий Княжески “ и библиотека „ Родина " получиха книги от български създатели за 125-годишнината от рождението на Гео Милев. Книгите - емблематичната поема на поета „ Септември “ на издателство „ Гео Милев “ с редактор Иван Гранитски, фототипно издание на „ Безсъници “ на Пейо Яворов и „ Житие  и страдалчество грешнаго Софрония “, са подаяние от старозагорското „ Водоснабдяване и канализация “ (ВиК). 
„ Нашата концепция е да научим българските деца да четат български създатели. Затова даряваме книгите. Искаме да се възроди българщината, младите да схванат, че имаме неповторими създатели - поети, писатели, художници. Гео Милев е бил познавач на всичко българско. Нека има  повече хора, които да подаряват български книги “, споделя Румен Райков, шеф на ВиК ЕООД. 
Гео Милев е най-яркият представител на експресионизма в българската литература. Той е освен стихотворец, а и журналист, преводач, живописен историк и издател. „ Мястото и ролята на Гео Милев в българската лирика са особени. Гео Милев е една от най-ярките персони, в чиято лична орис и творчество намира отражение извънредно трагично и преломно време. Тъкмо тази специфичност на времето от 20-те години на XX век, таман характерните обществени (естествено, и художествено-естетически, и интелектуални) негови отблясъци улавя гениалният дух на Гео Милев “, написа литературният критик Иван Гранитски. 
Милев е погубен по време на Априлските събития през 1925 година Останките му са открити през 50-те години на предишния век в всеобщ гроб край София. Разпознат е по изкуственото око, сложено му по време на интервенциите в Германия. По време на Първата международна война край Дойран е тежко ранен в главата и изгубва дясното си око след артилерийски обстрел от англичаните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР