Чрез инженерните чудеса на античния свят ние научаваме много за

...
Чрез инженерните чудеса на античния свят ние научаваме много за
Коментари Харесай

Пет невъзможни инженерни чудеса на античния свят


Чрез инженерните чудеса на античния свят ние научаваме доста за цивилизациите, съществували преди хиляди години.

Структури, които се състоят единствено от един камък, може да проследят цялата история от епохата на неолита до наши дни. Става дума за по този начин наречените монолитни структури . Те са точно  това, което подсказва и името им –  един огромен камък, тежащ стотици тонове, подложен отвесно. Това е нормална процедура в Древен Египет, само че вместо термина монолитна конструкция, ще използваме термина обелиск , който е по-подходящ в тази ситуация. Всички обелиски са монолити в смисъл, че всички те се състоят от един каменен блок.

Терминът произлиза от античната гръцка дума „ обелискос “ и значи гвоздей или подострен дирек. Всички обелиски имат четири страни и „ пирамидион “ – пирамидоподобна форма в горната част на паметника. Древните египтяни употребяват термина „ текхену “, който също идва от гръцки език, а терминът „ обелиск “ става прочут в европейските езици. Тези инженерни чудеса стоят на входовете на антични храмове в Египет, само че съвсем всички антични култури са ги строили с разнообразни цели и на разнообразни места.

Червен гранит и други лесни за култивиране камъни постоянно са употребявани за изработването на тези монументи. Въпреки цялата информация, към момента има доста въпроси без отговор , свързани с тези инженерни чудеса.

Как са били обработвани толкоз големи камъни без да бъдат повредени? Как са били превозени до строителните обекти?

ЕТО НЯКОИ ОТ НАЙ-ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, КОИТО НЕ ДАВАТ МИРА НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ :

Обелискът на Аксум

Този инженерен шедьовър е на повече от 1700 години и сега се намира в град Аксум в Етиопия. Той е върнат от Рим, който си го присвоява  през 1937.

Обелискът е висок 24 м и тежи 160 тона. Терминът „ стеле “ е евентуално по-точен от обелиск, тъй като тук липсва пирамидион в горната част, а има полукръгъл детайл, оградена от железни рамки.

Украсен е и е издигнат в края на античния интервал през 4 век от поданиците на царството Аксум. Украсата от четирите страни на паметника изобразява две подправени порти в основата и прозорец. Въпреки че не е известно кой е заповядал построяването на обелиска,  размерите му подсказват, че в основата на концепцията е един от царете, управлявал царството Аксум през този интервал.

Обелиските от Луксор

Като суперзвезда измежду инженерните чудеса на античния свят, този прословут монумент в този момент е в двореца Де ла Конкорд в Париж, до момента в който неговия същински „ близнак ” е  на входа на двореца Луксор в Египет. Обелиските от Луксор са на към 3 000 години, като два от тях са с височина 23 метра.
Историята на разделянето на двата паметника е много необикновена. Единият от тях е дарен на Франция от Мохамед Али, държател на Египет през 1830 година Обелискът е превозен с транспортен съд до Франция и е подложен на настоящето му място на 25 октомври 1836 година До наши дни Луксорските обелиски си остават знамение на античния свят.

Недовършеният обелиск от Асуан

Асуан се намира в северен Египет и е прочут с каменните си кариери. Недовършеният обелиск е измежду най-големите, основани в древността. Висок 42 метра и тежащ съвсем 1 200 тона, този превъзходен монумент в никакъв случай не е видял дневна светлина. Проектът е зарязан, поради появила се цепнатина в камъка.

В наши дни незавършеният обелиск може да се види в скалата, в която е бил изсечен. Това от своя страна предлага взор към каменообработващите  техники на античните строители. Знаците, направени от инструментите им, към момента са забележими, както и линиите, маркиращи местата, където е било сечено. Днес този скъп исторически артефакт е част от музей навън.

Камъкът на бременната жена или Камъкът на юга в Баалбек, Ливан

Историите за името на този камък са многочислени. Най-популярната е за бременна жена, която излъгала локалните хора, че може да реалокира камъка, в случай че я хранят, до момента в който тя роди. Според учените този обелиск е издигнат през римския интервал. Той към момента е прилепващ към скалата, от която е изработен, на към 900 метра от храма на Юпитер . В непосредственост до него има още два монолита,  открити при започване на 90-те години.

Камъкът на бременната жена е дълъг съвсем 21 метра. Според изчисленията на учени геодезисти от Линц тежестта му е 1000 тона.

Латеранският обелиск

Този обелиск има 1500-годишна история, която безусловно стопира дъха. Построен е за храма на Амун в Карнак, Египет. В началото на 4 век пр.н.е. римският император Константин Втори изискал да го реалокира в Константинопол, само че вместо това го пренесъл в Рим през 357 година пр.н.е. Оттогава остава в Рим, само че местоположението му е променяно няколко пъти.

Днес се смята за най-високия обелиск в света със своите 45.7 метра. Теглото му в началото е изчислено на 455 тона . След реорганизация става 4 м по-къс, а тежестта му понижава на 330 тона. Сегашното му местонахождение е базиликата „ Свети Йоан Латерански ” в Рим.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР