Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се осигурява

...
Чрез Агенцията за социално подпомагане се предвижда да се осигурява
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Предвижда се подкрепа за украински граждани за храни и стоки от първа необходимост

Чрез Агенцията за обществено подкрепяне се планува да се обезпечава базова поддръжка за обезпечаване на храни и артикули от първа нужда на украински жители, на които е предоставена краткотрайна протекция. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в отговор на въпрос по време на парламентарния надзор в Народното събрание.

Направените предварителни планове на спомагателните средства от инструмента REAСТ EU към Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне 2014-2020 демонстрират, че помощта може да доближи до към 50 000 души, на които да бъдат предоставени ваучери на стойност 100 лева за обезпечаване на храни и артикули от първа нужда.

„ Срещу предоставения ваучер ще бъде допустимо закупуването на хранителни артикули, детски храни, детски облекла, учебни принадлежности, хигиенични материали и други артикули от първа нужда от магазинната мрежа в страната. Ваучерът ще се дава при изискване, че може да бъде обменян единствено против храни и/или съществени материални артикули “, изясни министър Гьоков.

Предвижда се ваучерите да се дават от дирекциите „ Социално подкрепяне “ в страната по местата за настаняване, като се разисква и вид хората да ги получават още на пунктовете за първичен банкет в България. Ваучерът ще се дава еднократно на хората, получили краткотрайна протекция. Те ще могат да се употребяват в магазинната мрежа в страната. Възстановяването на разноските за осъществен ваучер ще се реализира въз основа на фактури, издадени от магазините, в които са употребявани.

Министър Гьоков добави, че във връзка със значителния приръст на бежански поток от Украйна Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 е подготвил нова процедура „ Солидарност “, по която ще се дава поддръжка посредством психично подкрепяне, професионално насочване, трудово консултиране и обосноваване, като ще бъдат изготвяни самостоятелни проекти за деяние за търсещи работа украински жители.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР