Човешкото тяло не е еволюирало, за да се справи с

...
Човешкото тяло не е еволюирало, за да се справи с
Коментари Харесай

“Космическа анемия”: Какво унищожава червените кръвни клетки на астронавтите

Ч овешкото тяло не е еволюирало, с цел да се оправи с живота в космоса и това си проличава, що се отнася до човешката кръв. 

Откакто нашият тип за първи път стартира да прекарва продължителни интервали от време отвън нашата планета, откривателите видяха любопитна и непрекъсната загуба на червени кръвни кафези измежду астронавтите. Феноменът се назовава „ галактическа анемия “ и до неотдавна повода за него беше тайнственост. Някои специалисти настояват, че “космическата анемия ” е единствено кратковременно събитие – къса отплата за измененията в течностите в телата ни при микрогравитация, съобщава Science Alert.

Проучване от 2022 година обаче сочи към по-разрушителен и дълготраен механизъм. 

We Finally Know The Full Extent of Space Destroying Astronauts' Red Blood Cells
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
По време на шестмесечен полет в космоса откривателите откриха, че човешкото тяло унищожава към 54% повече червени кръвни кафези, в сравнение с нормално. Показанията са доста по-високи от предстоящото. Проучването е извършено измежду 14 астронавти от Международната галактическа станция (МКС).  

„ Това е най-хубавото изложение, което имаме за контрола на алените кръвни кафези в космоса и след завръщането на Земята. Тези открития са грандиозни, като се има поради, че измерванията в никакъв случай не са били правени преди и нямахме визия дали ще открием нещо “, споделя епидемиологът Гай Трудел от университета в Отава, Канада.  

Измерванията са направени посредством кръвни проби за желязо и дихателни проби, основани на въглероден окис, предава онлайн порталът.  

“За всяка една издишана молекула въглероден окис, една молекула от пигмента, който се намира в алените кръвни кафези, също се унищожава, което го прави потребно приближение на загубата на червени кръвни кафези ”, изяснява Трудел.  

Докато към момента са крепко стъпили на земята, астронавтите в проучването основават и унищожават към 2 милиона червени кръвни кафези в секунда. По време на престоя си в орбита обаче телата им унищожаваха почти 3 милиона кръвни кафези в секунда.  

International Space Station does fly pass over Jacinda wedding
— Michael Field (@MichaelFieldNZ)
“При микрогравитация човешкото тяло губи към 10% от течността, протичаща през кръвоносните съдове, защото кръвта се натрупва в главата и гърдите ни. Ето за какво астронавтите от време на време наподобяват подпухнали във видеоклиповете си от МКС ”, разяснява специалистът.  

Години наред това беше обяснението за “космическа анемия ”. Може би загубата на червени кръвни кафези е методът на тялото ни да компенсира загубата на кръвен размер, считали учените.  

Но не това е открило скорошното изследване. Вместо да изравни състава на кръвта ни, загубата на червени кръвни кафези наподобява продължава с неотслабваща мощ през целия галактически полет. Дори след 120 дни, когато всички червени кръвни кафези в тялото на астронавта са основани в космоса, загубата на червени кръвни кафези продължава с сходно движение, изясняват епидемиолози.   

„ Нашето проучване демонстрира, че при идването в космоса повече червени кръвни кафези се унищожават и това продължава през цялата дълготрайност на задачата на астронавта “, споделя Трудел.  

Когато астронавтите са били в космоса, загубата на червени кръвни кафези наподобява е довела до по-висока от естествената циркулация на стоманен серум в кръвта им. Без толкоз доста червени кръвни кафези за превозване на желязо в тялото, астронавтите последователно се приближиха до анемията, която може да бъде класифицирана като лека, умерена и тежка, показват учени.  

How Pranic Healing Tackles Anemia Symptoms

Anemia, characterized by a deficiency of red blood cells or hemoglobin, can manifest as fatigue, weakness, and overall lethargy. Traditional approaches often involve supplements or dietary changes
Visit Now:
— The Happy Soul (@TheHappySo50454)
Когато се върнаха на Земята, петима от 13 астронавти (на единия не беше взета кръв при кацане) бяха достигнали клинично диагностицирани равнища на анемия, дефинирана като положение, при което тялото няма задоволително червени кръвни кафези за своите физиологични потребности, предава Science Alert.  

Около три или четири месеца след кацането равнищата на алените им кръвни кафези се възстановиха. Но даже година след привършване на галактическия им полет, телата на астронавтите към момента унищожаваха 30% повече червени кръвни кафези, в сравнение с преди пътуването им в космоса, показва Гай Трудел.   

Проучването не мери производството на червени кръвни кафези, само че като се има поради, че нито един астронавт не е страдал от тежка анемия, макар забележителните загуби на червени кръвни кафези, телата им също може да са произвеждали повече червени кръвни кафези от естественото, до момента в който са били в космоса. Ако това се окаже правилно, диетите на астронавтите ще би трябвало да бъдат надлежно поправени. Увеличаването на производството на червени кръвни кафези може да окаже спомагателен напън върху функционалността на костния мозък, а това изисква по-висока консумация на сила, изяснява той.  

Ако астронавтите не са вярно предпазени, те могат да рискуват увреждане на сърцето, белите дробове, костите, мозъка и мускулните системи, когато се върнат на Земята , безапелационен е за последствията ученият.  

„ За благополучие, съществуването на по-малко червени кръвни кафези в космоса не е проблем, когато тялото ви е в безтегловност. Когато кацнете на Земята или евентуално на други планети или луни, анемията, засягаща вашата сила, устойчивост и мощ, може да заплаши задачите на задачата. Ефектите от анемията се усещат едвам откакто кацнете и би трябвало още веднъж да се справите с гравитацията “, изяснява Трудел. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР