Човешкото тяло може да се нарече сложна биохимична фабрика. В

...
Човешкото тяло може да се нарече сложна биохимична фабрика. В
Коментари Харесай

На какво миришат болестите?

Човешкото тяло може да се назова комплицирана биохимична фабрика. В процеса на своя живот тялото синтезира или всмуква огромно многообразие от субстанции, излъчващи разнородни миризми, написа zdrave.to.

Тъй като заболяването трансформира естествения ход на работа на тази “фабрика”, миризмата на издишания въздух от болен човек и мирисът на неговите тайни постоянно се трансформират.

Въпросът за миризмите на болесттите съставлява на практика интерес, макар че нормално не му се обръща изключително внимание в актуалната здравна литература.

Междувременно, старите медицински учебници (особено от края на 19 век), са цялостни с бележки за това на какво мирише гибелта, тифът и други Старите лекари са умеели да разпознават болестните положения по присъщите им миризми. Днес това познание е съвсем изгубено.

Възможно е в бъдеще да бъдат основани устройства, които да дадат опция да се сложи диагноза посредством разбор на наличието в издишания въздух на избрани химически съставни елементи.

Днес съществуват единствено тясно ориентирани електронни прототипи на “кучешки нос”, които Министерството на защитата на Съединени американски щати употребява за разкриване и неутрализиране на мини. Интересното е, че от 2002 година английски и шведски учени, ветеринарни лекари се пробват да обучат кучетата да разпознават рак на пикочния мехур или на простатата по миризмата на урината.

Успешни опити към този момент са извършени с лабрадори, немски овчарки и шпаньоли. Методите на образование на практика не се разграничават от образованието на кучета да разпознават миризмата на опиати или експлозиви. Миризмата, идваща от пациента и неговите тайни, в действителност от време на време разрешава на лекаря да направи съмнение за несъмнено заболяване.

В множеството случаи болният човек не обръща внимание на личната си телесна миризма или въобще не я усеща, тъй че може да научи за казуса единствено от околните си, в случай че те не скрият този противен факт. А по какъв начин тъкмо мирише заболяването - ще разберете в долните редове.
Ароматът на заболяването на Паркинсон
Един ден здравна сестра от Шотландия, Джой Милн, забелязала, че от брачна половинка ѝ почнала да се носи миризма на мускус. Скоро по-късно лекарите му слагат диагнозата болест на Паркинсон. Години по-късно Милн става член на благотворителна организация, помагаща на пациенти с заболяването на Паркинсон. Тя забелязала, че тези хора миришат по същия метод, както и брачният партньор ѝ. Жената споделила откритието си с учени от Манчестърския университет. Те решили да ревизират качествата на Милн и провели забавен опит: дали ѝ да помирише 12 тениски, от които шест принадлежали на хора с заболяването на Паркинсон. Жената тъкмо определила облеклата на шестте пациенти и показала още един - след осем месеца притежателят на тази тениска също бил диагностициран с заболяването на Паркинсон.

След този опит учените провели изследване и съумели да изолират 10 молекули, участващи във образуването на миризмата, обвързвана с това заболяване. В края на изследването си експертите поканили Джой Милн и ѝ дали да подуши получените химични съединения. Жената удостоверила, че това е “тази същата миризма”. Въз основа на тези данни учените са основали модел, който ще бъде в основата на теста за ранна диагностика на болестта.
Миризма на котки, оцет и ацетон
Бъбречните проблеми могат да провокират появяването на изключително характерна миризма на котка. Това се случва, когато тялото не се оправя добре с уринирането, продуктите от уреята се натрупват в кръвта и се отделят посредством потта.

Също по този начин, миризмата на котка може да се появи при хора с туберкулоза, затлъстяване и нарушавания в храносмилателната система. Тя е толкоз остра, че е мъчно да се прикрие благодарение на дезодоранти и парфюми.

Ако миризмата на пот е почнала да придобива оцетни нотки, това може да е сигнал, че имате няколко казуса едновременно. Така се демонстрират ендокринните разстройства, туберкулозата или мастопатията. Човек стартира да мирише на оцет, даже когато му липсва витамини D, B или йод.

Ако кожата стартира да излъчва миризма на ацетон, би трябвало да се погрижите за себе си: не сваляте ли килограми без причина, станали ли сте по-раздразнителни, страдате ли и от бодърствуване? Всички тези проблеми имат един източник: дисфункция на щитовидната жлеза.
За какво приказва неприятният мирис?
Лошият мирис е един от значимите индикатори за съществуването на разнообразни болести. Например, “плодовият” мирис може да бъде сигнал за съществуване на диабет вид 2. Миризмата на гнили яйца демонстрира заболяване на венците. Неприятният аромат на сурова риба демонстрира проблеми с черния дроб: той към този момент не се оправя с преработката на токсините в организма.

Неприятната миризма може да демонстрира и за нарушавания в дишането по време на сън - апнея и рисковото автоимунно заболяване - множествена склероза.

При бъбречна не­дос­та­тъч­ност при хората се усеща в дъха им аромат на амоняк. Учени от университета в Илинойс даже са създали устройство, което улавя миризмата на амоняк при дишането на пациента и слага диагнозата доста по-рано, в сравнение с лекарите могат да го създадат.

Едно от затрудненията на бременността, обвързвано с високото кръвно налягане - прееклампсия, учените също са се научили да дефинират по дишането, с акуратност до 84%.

Друг теоретичен пробив е откриването на рак на белия дроб по миризмата на тялото на индивида. Израелски учени са основали устройството NaNose, което е сходно на апарата за тестване на алкохол при водачите и може да открие рак на белите дробове с акуратност 90%, даже в ранните му стадии. Той може също по този начин да разпознава по миризмата и заболяването на Крон, бъбречна непълнота, множествена склероза и други подтипове на рака.

Ако дъхът ви мирише на ацетон, би трябвало да си извършите нужните проучвания, тъй като тази миризма може да приказва за разнообразни нарушавания в организма: диабет, болести на черния дроб и бъбреците, зараза с микроби, бактерии и вируси, храносмилателни проблеми.
Мирис на риба, зеле, сирене и мед
Тялото придобива една от тези необикновени миризма при разнообразни метаболитни нарушавания.

Ако човек мирише на риба , най-вероятно става въпрос за триметиламинурия или синдрома на рибената миризма. Това се дължи на остатък на триметиламин в организма, който от своя страна се натрупва за сметка на холина, карнитина и лецитина, които се доставят в организма с храната. Синдромът в множеството случаи предизвиква генен недостатък, FMO3 разновидност. В този случай експертите поучават пациента да заобикаля обстановки, които водят до нараснало изпотяване и да премине на диета, като изключва от нея храни, които покачват равнището на триметиламин: алено месо, риба, яйца, семена, ядки, стафиди, покълнали зърнени семена.

Зелевата ” миризма, която се излъчва от тялото на заболели хора, демонстрира нарушаване на метаболизма на тирозина. Така миришат пациентите, страдащи от генетичното заболяване - тирозинемия. То е породено от недостиг в интензивността на фумарил ацетоацетат хидролазата и се появява заради разновидност на избран ген. Това е съществено заболяване, което е съпроводено от увреждане на бъбреците и черния дроб, и даже може да наложи в избрани случаи нуждата от чернодробна трансплантация.

Миризмата на сирене се излъчва от хора, страдащи от друго наследствено метаболитно разстройство: те имат присъщ недостиг на ензима изовалерил-КоА дехидрогеназа. Понякога този мирис се дефинира по-неприятно, сравнявайки се с миризмата на потни крайници.

Случва се човек да мирише и на мед . Може да наподобява, че това е прелестно. Но в действителност това е обезпокоителен сигнал, предупреждаващ, че бактерията псевдомонас аеругиноза се е настанила в човешкото тяло. Тя е една от най-опасните инфекции, които постоянно могат да бъдат открити в лечебните заведения. Бактерията може да предизвика разнообразни болести: менингит, отит, заболявания на дихателните пътища, също така е причина за тежки циреи и нагнояване на раните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР