Човешкото докосване може да намали болката, депресията и тревожността у

...
Човешкото докосване може да намали болката, депресията и тревожността у
Коментари Харесай

Човешкото докосване може да действа лечебно

Човешкото допиране може да понижи болката, депресията и тревогата у възрастни и деца, откриха немски учени, представени от уеб страницата на в. " Индипендънт ".

Ефектът се демонстрира както при заболели, по този начин и при здрави хора , без значение от възрастта. Подобно влияние има и докосването на животни и даже одеало с тежести, пишат учените от Рурския университет в сп. Nature Human Behaviour. Освен това колкото по-чест е физическият контакт, толкоз по-добре. 

Изследователите са създали обзор и разбор на 212 изследвания, включващи общо 12 966 души, с цел да открият изгодите от докосването за здравето. Те са разкрили съществени доказателства  за това при хора, които са се докосвали до други хора или даже до предмети, в това число роботи и одеяла с тежести. Най-големи изгоди за психологичното здраве открили, когато хората се докосвали до други хора, за разлика от докосването на предмети. Същото е следено и при новородени.

Джулиан Пакхайзер от Рурския университет и сътрудниците не разкрили разлики в изгодите за физическото или психическото здраве на възрастните според от типа на докосването, като да вземем за пример масаж или прегръдка. Проучването също по този начин посочило, че колкото по-чест е бил физическият контакт, толкоз по-полезен е бил той.
Най-ефикасно е докосването по главата по отношение на останалите елементи на тялото. Освен това еднопосочното допиране е за предпочитане пред случайното.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР