Човек с празни джобове не е свободен. Думите са на

...
Човек с празни джобове не е свободен. Думите са на
Коментари Харесай

Пари вместо независим съд - в Полша властта намери формулата за успех

Човек с празни джобове не е свободен ". Думите са на водача на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост ", която реализира изненадващо безапелационна победа на изборите на Европейски парламент след месеци разногласия с Брюксел и даже наказателна процедура поради напън на ръководещите над съдиите. И точно на пълненето на джобовете заложи " Право и правдивост " (ПиС) в борбата си против обединената съпротива. А борбата продължава и след евроизборите. През есента в Полша ще има избори за народен парламент и всичко сочи, че ПиС ще затвърди позициите си. И тук изниква въпросът за какво.

Защо, откакто Полша е първата европейска страна, против която в Европейски Съюз бе задействана невиждана наказателна процедура поради опасности за върховенството на закона?

Защо, откакто има очевидни опити за преодоляване на правосъдната система?

Защо, откакто опозиционните партии даже се сплотиха в опит да победят ръководещите?

Защо поляците (или най-малко една избрана част от тях) толкоз харесват ръководещите?

Експертите са единни, че положителното положение на полската стопанска система е основен фактор. То обаче не е единствената причина.

Предизборна загрявка

Един от козовете на държавното управление безспорно бяха обществените тласъци. Преди изборите Ярослав Качински разгласи, че държавното управление има намерение да разшири въведената през 2016 година стратегия за детски помощи, пенсионерите да получат спомагателна " 13-а " пенсия тази година, а хората под 26 години да бъдат освободени от налог върху приходите. Преди три години ПиС вкара въпросната стратегия, наречена " 500+ ", в границите на която родителите получават 500 злоти (115 евро) на месец на дете, до момента в който то навърши 18 години. Досега тя важеше от второто дете нататък, само че скоро ще се ползва от първото, което бе допустимо единствено за фамилиите с ниски приходи. (Средната заплата през април е била към 1200 евро.)

Премиерът Матеуш Моравецки сподели, че предложенията ще усилят държавните разноски с 30 милиарда до 40 милиарда злоти (6.9 милиарда до 9.3 милиарда евро) на година. Икономисти пресмятат общата цена на ограниченията на към 9 милиарда евро, показва " Дойче веле ". ПиС твърди, че Полша може да си го разреши. През 2018 година стопанската система набъбна с 5%, а бюджетният недостиг понижа до рекордно ниските 0.5%. Безработицата е 3.7%. Когато ПиС пристигна на власт тя беше 7%.

Не всички отзиви са позитивни. Според икономисти плануваните разноски може да приближат Полша до лимита за бюджетен недостиг на Европейски Съюз – 3% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година. Някои се притесняват, че тя даже може даже да го наруши и мислят, че мъчно ще останат пари за незабавно нужни нараствания.

Освен това не всички обществени групи са удовлетворени. През 2017 и 2018 година медицински чиновници организираха национални стачки, които бяха последвани тази година от първите от 25 години насам училищен стачки. Учителските синдикати упорстват за 30% нарастване на заплатите, което държавното управление споделя, че не може да си разреши. Не тази каста обаче донесе успеха на " Право и правдивост ".

Интересна детайлност е, че при започване на месеца, наред със промяната на няколко министри, спечелили мандати в Европейския парламент, бе заменена и министърът на финансите Тереса Червинска, която няма да е евродепутат. Не е известно дали Червинска е отстранена от поста, или сама е подала оставка. По-рано тази година тя изрази подозрение във опциите на държавното управление да финансира нови обществени стратегии. Икономисти в Ай Ен Джи банк считат, че със промяната на финансовия министър се разкрива пътят за отчасти понижаване на налозите за младежите.

Изненадващо огромна победа

Няколко седмици преди евроизборите Полша бе разтърсена от филм за полово принуждение против деца в католическата черква. Много анализатори предвидиха, че той ще подкопае силата на църквата, близка до ПиС. Вместо това случилото се наподобява активизира гласоподавателите в провинцията, които сметнаха, че църквата е подложена на офанзива.

В последна сметка 45% от гласовете отидоха за ръководещата националистическа партия. Избирателната интензивност бе рекордна за евровот в Полша – 45.6%. Вълната от поддръжка за ПиС изненада доста политически анализатори. На предходни избори сходна извънредно висока интензивност нормално бе знак за вълна от утвърждение за демократичната съпротива. Но този път мощната поддръжка пристигна от селските региони и бе за ръководещите. Т.нар. Европейска коалиция (обединени опозиционни партии) бе на второ място с малко над 38%, а обществено демократичната " Пролет " навън хомосексуалния Роберт Бедрон получи по-слаб от упования резултат – малко над 6%. Малко след изборите обединението потегли към разпад, откакто Полската национална партия се отдръпна и реши да построи своя група за парламентарните избори.

Balkan insight цитира Пьотр Бурас, който оглавява варшавския клон на Европейския съвет за външна политика: " Важно е да се спомене, че тези 45% са най-хубавият резултат, който някоя партия в Полша в миналото е получавала на каквито и да било избори от 1989 година Това е голям триумф за ПиС и е много ненадейно, изключително ще се отнася до размера на успеха ".

" Най-очевидната причина за успеха на ПиС е, че се намираме в пика на нашето икономическо показване като страна. Това не е миг, в който да изхвърлите държавно управление от властта. Хората са много удовлетворени от икономическата обстановка. ЕСВП направи изследване, което сподели, че гласоподавателите на ПиС са доста огромни оптимисти за бъдещето си и за бъдещето на децата си ", добавя Бурас.

 Гжегож Схетина, водач на
© Reuters

Гжегож Схетина, водач на " Гражданска платформа ", към която се образува опозиционната Европейска коалиция

Той също счита, че за мобилизацията на гласоподавателите на Качински един от значимите и много непредвидени фактори е бил дебатът за педофилията в Католическата черква: " Може би при започване на тази акция гласоподавателите на ПиС не бяха доста мобилизирани, тъй като на избори за Европейски парламент постоянно има по-висока интензивност в огромни градове, измежду образованите, междинната класа – гласоподавателите за Европейска коалиция... Разбира се, хората на всички места бяха доста сериозни за метода, по който църквата се отнесе със абсурда, само че в последна сметка ПиС и самата черква съумяха да убедят доста хора, изключително в консервативния юг на Полша, че това е офанзива против църквата, против нашата вяра, обичаи и полезности. Освен това би трябвало да имате поради, че църквата е много мощна в селските региони и в избрани елементи на страната - изключително на юг - се излъчва извънредно националната телевизия TVP, която е инструмент за агитация на държавното управление ".

Анализаторите са единни за слабата акция на опозицията. Бурас акцентира, че Европейска коалиция се е фокусирала върху това да плаши хората, че това ръководство ще докара Полша до излизане от Европейски Съюз, което обаче не е доста евентуално да се случи. Особено откакто ПиС промени тона към Европейски Съюз и сподели, че Полша желае да взе участие в смяната на Европа.

" Добрата икономическа обстановка и фактът, че ПиС извърши предизборните си обещания от 2015 година за обществената политика значат, че няма въодушевление за смяна. За да убедите хората, че е нужна смяна, когато нещата са сносно, се нуждаете от визия за страната. Трябват хрумвания за това по какъв начин значимите неща могат да се свършат по-добре, а Европейска коалиция не ги предложи. На първо място е триумф, че Европейска коалиция въобще се образува, само че в това време това беше капан, тъй като тези партии нямат доста общи хрумвания ", добавя Бурас.

Якуб Маймурек, политически коментатор в " Критика политична ", акцентира, че " ПиС получи съвсем половината от гласовете си от популацията в селските региони. Почти една трета от гласовете идват от пенсионери. ПиС ясно се нарежда на тези избори като партията на работническата каса, на провинцията и на възрастните хора ". Според него в Полша се върви към " двупартийна система, в която Европейска коалиция съставлява по-заможните, по-добре образованите, живеещи в столицата хора.

Слабата съпротива

Според преподавателя и анализатор Ян Кубик обяснението за успеха на ПиС е сложно. На първо място, той също акцентира, че стопанската система е в положително положение и държавното управление на ПиС дейно преразпределя запаси без някакви обществено доловими вреди за бюджета.

Второ, забележителна част от полското общество, въпреки може би не болшинството, е обичайната, много консервативна и религиозна, отбелязва Кубик пред " Дневник ". ПиС черпи поддръжката си главно от тази група, която е по-многобройна в източните и южните елементи на страната. Има доказателства, че програмата " 500+ " е довела до доста понижаване на детската беднотия и до непретенциозно нарастване на раждаемостта. Така че има също културни и социално-икономически аргументи за поддръжката.

 Пари вместо самостоятелен съд - в Полша властта откри формулата за триумф
© Reuters

Трето, партийната система отвън ПиС е мощно разграничена сред крайнодесни, дясноцентристи, центристи либерали и леви партии. Някои от тях образуваха Европейска коалиция, водена от " Гражданска платформа ", само че не съумяха да формулират единно обръщение.

Четвърто, следи се възходящ консенсус, че обединението е провела по-лоша предизборна акция. Според някои ПиС е имала по-професионален екип, знаела е къде има евентуална поддръжка и се е прицелила в тези области. По думите на Кубик изборната интензивност е била впечатляваща за полските стандарти – 45.6% спрямо към 21% през 2004 и 23.8% през 2014 година Освен това ръководещите управляват някои медии, да вземем за пример националната телевизия, и пропагандата им е била добре ориентирана.

Кубик показва две аргументи за неуспеха на обединената съпротива - обединението бе идеологически непоследователна и организационно некомпетентна. " В страна, чието население е съвсем еднообразно разграничено сред две разнообразни визии – повече или по-малко демократични и консервативни, би трябвало да водите извънредно добра предизборна акция, с цел да успехите ". Той не чака забележителна смяна в публичното мнение на националните избори през есента.

 Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск. Има клюки, че една от вариантите е той да завърши мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, в точния момент за парламентарните избори наесен.
© Reuters

Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск. Има клюки, че една от вариантите е той да завърши мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, в точния момент за парламентарните избори наесен.

Якоб Киркегор, старши помощник в института " Питърсън ", също отбелязва, че ПиС се концентрира върху националистка антиимигрантска политическа платформа, комбинирана с високо равнище на обществени разноски и то особено за фермерите в селските региони. Пред " Дневник " той разяснява, че това е добра платформа в една страна, която от доста години се радва на мощна стопанска система, само че също така цели да се възползва от чувството, че проевропейските демократични полски партии са изоставили селските региони. Смята, че опозицията не реализира триумф точно тъй като не насочи посланието си и към тези региони, които гласоподаваха мощно за ПиС.

Една от огромните въпросителни за идните парламентарни избори е Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет. Неговият мандат изтича през декември. Популярността му измежду опозицията е огромна, само че той не може да се кандидатира или да я поведе в този момент поради европейския си пост. През декември обаче във Варшава имаше спекулации за загадка договорка сред него и сегашния водач на " Гражданска платформа ", преди ръководена от Туск. Изглежда, една от вариантите е той да завърши мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, в точния момент за изборите наесен.

Битките с Европейски Съюз

Въпросът на този стадий е дали, подсилена от представянето си на евроизборите и в очакване на победа на парламентарния избор, " Право и правдивост " ще продължи необезпокоявана властническия си курс на ръководство.

На фона на наближаващата сериозна фаза в договарянията за идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз, Киркегор не чака държавното управление да ускори противоречивите промени, провокирали рецензиите на Европейската комисия, тъй като Полша рискува да загуби обилни стопански запаси, в случай че ескалира политическата борба с блока. Като огромни чисти реципиенти централноевропейските страни в кратковременен проект имат мощен тласък да заобикалят борба, счита той.

Мнението на Ян Кубик е малко по-различно. Според него ръководещите ще си проправят път с " една крачка напред, две обратно, постепенно и по замайващ метод ". " Те би трябвало да играят две разнообразни игри. Евроскептици и от време на време еврофоби за пред вътрешната аудитория, и доста по-приятелски настроени към Европейски Съюз на европейската сцена ". Техните поддръжници наподобява не се интересуват толкоз от нарушаванията на правила кат овърховенството на закона и разделянето на управляващите, добавя той.

И въпреки всичко като цяло Кубик не чака централноевроепйските страни да втвърдят позицията си към Европейски Съюз и акцентира разпределението на силите в идващия Европейски парламент. В него властта ще е в ръцете на центристките партии – Европейската национална партия (180 места), социалисти и демократи (153), либерали (106). Зелените също се показаха доста добре и завоюваха 73 места. Европейски консерватори и реформисти, към които принадлежи ПиС, ще имат единствено 62 гласа, а полските ръководещи към този момент обявиха, че няма да се причислят към крайнодесните партии, опитващи се да изградят мощен нов евроскептичен блок в Европейския парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (627)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР