Човечеството има едно десетилетие да се пребори с климатичните промени

...
Човечеството има едно десетилетие да се пребори с климатичните промени
Коментари Харесай

От конференцията за климата в Мадрид: Наближаваме точката, от която няма връщане назад

Човечеството има едно десетилетие да се пребори с климатичните промени или е обречено на крах.

Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации – Антониу Гутериш на почналата през днешния ден конференция за климата с хазаин Мадрид.
Бойко Борисов е на конференция по изменение на климата в Мадрид Премиерът беседва с новия ръководител на Европейска комисия, организира и неофициална среща с испанския си сътрудник Педро Санчес
Точката, от която няма връщане обратно наближава, сигнализират учените, а светът е напът да разбере способни ли са политиците да се обединят в битката с климатичните промени. Това е главната задача на конференцията в Мадрид.

„ Трябва ни бърза и съществена смяна в метода, по който вършим бизнес, произвеждаме сила, строим градовете си, по какъв начин се придвижваме или по какъв начин се изхранваме. Ако не променим незабавно метода си на живот, обричаме планетата на гибел”, сподели в словото си Гутериш.

Европейският съюз предлага нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година
Бойко Борисов в Мадрид: България е на второ място в Европейски Съюз по понижаване на излъчванията на въглероден диоксид Премиерът е в Испания, където се организира 25-ата конференция по изменение на климата
„ През март ние ще предложим нов европейски климатичен закон, с който ще създадем необратим пътя към въглеродна неутралност”, съобщи от своя страна ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

В конференцията взе присъединяване и българският министър председател Бойко Борисов. Той се срещна с премиера на Испания Педро Санчес, с новия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с новия ръководител на Европейския съвет – Шарл Мишел.



В изявлението си Борисов съобщи, че с измененията в климата идва страшилище: „ Първият и вторият замърсител, максимален на света, ги няма тук – това са Съединените щати и Китай. Да създадем по този начин, че с нашите 9%, които ще понижим, само че да не вършим това безсмислено, а да вкараме гражданската сила. Защото комините, дали пушат в Щатите, в Китай или във Виетнам – всичко атмосферата го придвижва и при нас”.

Премиерът уточни още, че за страни като България – с висок дял на въглища в енергийния им микс, ще се изискват по-високи равнища на вложения и ограничения в обществената сфера, с цел да преминат към климатична индиферентност. И акцентира значимостта на нуклеарната енергетика.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР