Чорба от черна кокошка по автентична рецепта на хаджи Генчо

...
Чорба от черна кокошка по автентична рецепта на хаджи Генчо
Коментари Харесай

Чорба от „Българи от старо време“ ще се бори в конкурса за „Най-вкусна българска супа“ на Женски пазар

Чорба от черна кокошка по достоверна рецепта на хаджи Генчо от повестта „ Българи от остаряло време “ на Любен Каравелов ще се бори за купата „ Най-добра българска чорба “ тази събота на Женски пазар. Конкурсът „ Най-вкусна обичайната домашна чорба “ ще се организира на 25 януари по време на към този момент станалия регулярен фермерски пазар на Женски пазар. Демонстрацията на „ майсторите “ на супи ще се състои тъкмо в 12 часа на построената за задачата сцена и ще завърши с избора на най-вкусната супа. Идеята на надпреварата е да покаже коя е обичаната чорба на българите, приготвяна в фамилията и трансформирала се в родова традиция.

Конкуренцията в надпреварата е яростна защото, с цел да въодушеви столичани с обичаната на хаджи Генчо супа, в София идва Ангел Ангелов от гр. Копривщица, който е началник на Национална академия „ Кулинарен историк “ и същински труженик за обновяване на обичайните български усети. Той ще се изправи против три дами, които ще сготвят за гостите на фермерския пазар супи, по остарели предписания на техните баби и които се предават в фамилията им от потомство на потомство.

За посетителите на Фермерски пазар „ Пендара “ на Женски пазар Катрин Цанев ще подготви обичайна за плевенския район чорба от папуда – позабравена бобова просвета, която преди десетилетия е била доста публикувана в България, изключително в Южната част на страната. Елена Николова идва особено от Варна, с цел да ни покаже по какъв начин се готви „ куркудена “ супа – обичайната за България, само че позабравена. И четвъртият участник - Десислава Томова ще показа уменията си като измайстори „ кумска “ чорба – известна в Ямболския край. Традицията за тази чорба се пази и до през днешния ден. Историята споделя, че в предишното сватбите са се правели най-вече през зимата, а за кумците се е стъпало с кана гореща чорба и вино. Точно от там идва и името на супата - кумска.

Конкурсът за най-вкусна обичайната домашна чорба цели да покаже присъщите за другите райони на страната супи, съхранени в фамилни предписания и да резервира българските кулинарни обичаи. Ще се готви на котлон, като се употребяват единствено естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще би трябвало да сътвори ястието си. Накрая жури – оценител ще има последната дума, а самите гости на Фермерския пазар ще могат да опитат гозбата на спечелилия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР