Чолула е град в Мексико, където се намира масивната едноименна

...
Чолула е град в Мексико, където се намира масивната едноименна
Коментари Харесай

Голямата пирамида в Чолула

Чолула е град в Мексико, където се намира солидната едноименна пирамида. В дните преди испанското завладяване Чолула е заветен град, а също и значим търговски център. Когато Ернан Кортес го вижда, той споделя, че това е най-красивия град отвън Испания. Районът евентуално е населяван в продължение на повече на 3000 години, а истинската пирамида може да е на възраст над 2000 години. Самата пирамида е една от най-големите в света.

Строителството на пирамидата е подхванато в четири стадия, първият от който стартира 2 в. прочие Хр. Тя е отдадена на господ Кецалкоатъл. В началото тя е имала предопределение на храм.

От архитектурата и предметите, които са открити на мястото излиза наяве, че храмът има мощни връзки с околните градове и с брега, тъй като са открити мидени черупки под един от олтарите.

Пирамидата в Чолула е солидна структура, по-голяма даже от пирамидите в Египет по размер. В нея са се правили религиозни ритуали на човешки жертвоприношения, даже и на деца. След време обаче пирамидата е изоставена и забравена и тя изчезва под една могила. Даже в този момент самата пирамида е под могилата и от горната страна има издигната черква.

 Голямата пирамида в Чолула

В днешни дни археологическият обект на Голямата пирамида в Чолула е значителен. Тя обгръща 25 акра и е много висока. Това я прави най-голямата база на която и да е пирамидална конструкция.

Ориентирана е на север-северозапад и е ориентирана към залязващото слънце по време на лятното слънцестоене. Налице е и натурален извор под пирамидата, което значи, че това е мястото на истинското и изграждане. Под пирамидата също по този начин има и пещера.

Интересен факт е, че пирамидата е разкрита едвам през 1910 година по време на градеж на лудница.

История споделя, че когато конквистадорите навлизат по тези земи, Голямата пирамида е била толкоз свещена за локалните хора, че те се провеждат и я покриват с огромни количества пръст, с цел да не я открият чужденците. И преди да се разкрие през 1910 година местонахождението и видяно отдалече, мястото наподобява на голям рид, заобиколен от град.

Сега вътрешността на пирамидата е разкопана, с цел да видят посетителите и другите стадии на построяването и.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР