Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не

...
Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не
Коментари Харесай

Борисов след срещата при президента: Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме Северна Македония за ЕС

Членството на Северна Македония в Европейски Съюз е значимо, само че не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в изказване след провелата се през днешния ден при президента Румен Радев изключителна консултативна среща на тематика „ Преглед на двустранните връзки сред Република България и Република Северна Македония в подтекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси и предстоящата покана към Македония за присъединение към Европейски Съюз “, съобщи „ Фокус “.

„ Комисията свърши доста. Досега са създали седем срещи. Има много неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е допустимо да реализираме единодушие. Винаги съм казвал, че доскоро говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме приятелски нации. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, тъй като ние нямаме по-близък народ и хора. Да спрем Северна Македония по пътя й към Европейски Съюз по-късно би било записано в историята, че откакто всички 27 страни са ги подкрепили, тъкмо България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо равнище. Ние желаеме и Албания да върви дружно с договарянията за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че абсолютно поддържаме влизането им в Европейски Съюз. Ние имаме 71 инструмента по-късно, мисля, че толкоз са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и предишното и да се концентрират върху бъдещето. “, добави още министър председателят. Той посочи, че не всички политически партии са изпратили водачите си на срещата, в което видя пренебрежение към президента.

На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония Румен Радев съобщи, че България би трябвало да поддържа Северна Македония по пътя й към европейска интеграция, само че не и на цената на българската история и еднаквост. Тогава той изрази терзания, че в последната среща на комисията не е реализиран огромен прогрес по решение на противоречивите исторически въпроси. Тогава Радев даде самобитен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се организира Европейски съвет, на който се чака европейските водачи да дадат зелена светлина на договарянията за участие на Македония в ЕС) комисията ще реши всички противоречиви въпроси: промяна на учебници, събития, персони и други, или в противоположен случай българското държавно управление би трябвало да премисли политиката си на безусловна поддръжка за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз.

Вицепремиерът и министърът на защитата Красимир Каракачанов също излезе с позиция, че на този стадий България би трябвало да се въздържа да даде единодушие за започване на договаряния на Македония за участие в Европейски Съюз. Тогава позицията на България ще бъде от голяма важност, защото за пускане на договарянията, би трябвало да се реализира безусловно болшинство. При противоречие на единствено една от страните договарянията на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз не могат да стартират. От Вътрешна македонска революционна организация заплашиха в това число да изоставен ръководството, в случай че България даде поддръжката си за Северна Македония, защото по думите на Каракачанов съседката ни не извършва отговорностите си по подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР