Членовете на Прокурорската колегия на ВСС (по новому Висш прокурорски

...
Членовете на Прокурорската колегия на ВСС (по новому Висш прокурорски
Коментари Харесай

Прокурорите от ВСС пратиха сегашните политици при Гилотен

Членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (по новому Висш прокурорски съвет) още веднъж имаха опция да изразят крайната си злост към политиците, които напоследък трансформираха Конституцията и други закони. Само че през днешния ден - малко по-кърваво.

Повод за това взеха от залегналата точка в дневния ред - да изразят мнение по предлагани промени в Закона за адвокатурата. От него излиза наяве най-просто, че придобиването на адвокатски права по облекчена процедура е планувано за съдии или заемали академична служба по правни науки във висше учебно заведение с 5 годишен стаж.

Обаче ги няма прокурорите и следователите. Което от колегията разчетоха като " дискриминационен аршин по отношение на останалите магистрати – прокурори и следователи и...

"... ще докара до опълчване на магистратите и генериране на ненужно напрежение в правосъдната власт. "

Така и не стана ясно кой на кого и за какво ще се опълчва, като политиците са сътворили законовия текст. Но Гергана Мутафова дръпна тирада за измененията като такива и даде да се разбере, че честен дълготраен прокурор, в случай че реши да става юрист, ще би трябвало да държи изпит с младежите, едвам станали от студентската пейка.

" Обърнато е внимание, че професионалната подготовка и опит на арбитър с 5-годишен стаж е аналогична с тази на прокурор и следовател със същия професионален стаж, като разликата произтича само от тяхната функционална подготвеност ", се споделя в окончателното мнение на Прокурорската гилдия.

Думите на масата надалеч надскочиха Закона за адвокатурата и Евгени Иванов описа за кошмарите си - че преди най-големият му подобен бил " прокуратура отвън правосъдната система ".

Но в този момент се трансформирал и най-големият му призрачен сън към този момент е " прокуратура в съдебната система, само че овладяна от политиците ".

Той разказа задаващите се страхотии, откакто съгласно конституционните промени в бъдещия Висш прокурорски съвет 6 индивида ще се излъчват от Народното събрание.

И тука почна страшното изложение на задаващата се на хоризонта безгранична надали не тирания:

" От тези 6 гласа " ще зависи всичко - от основния прокурор до последния младши прокурор. Те ще вземат решение кои да са административните ръководители... Шестте гласа ще дефинират кариерното развиване, както и дисциплинарните производства.

" А това е грубо оръжие в ръцете на недобронамерени хора. За страдание, това ще се случи – тежко и горко на народа ", сподели Иванов.

Разбира се - в момента в тази всевластна роля са самите те и описаните дейности по нищо не се разграничават от това, с което се занимават на всяко заседание (нелош образец е по какъв начин сами излъчиха единомислещо и гласоподаваха Иван Гешев за основен прокурор, след това същите тези хора го смъкнаха, б.а.).
 Всевластната Прокурорска гилдия се възмути, че се задава... всевластна Прокурорска гилдия. Снимка Архив Българска телеграфна агенция
По подигравка възмутеното им мнение бе признато с цялостно единогласие - 6 гласа!

Финалът, отдаден на политиците обаче, бе повече от театрален и пристигна от Стефан Петров тъкмо преди да закрие съвещанието. Закри го с думите:

" Знаем и ориста на този, който изобрети гилотината. "

Иначе френският доктор и политик  Жозеф Игнасий Гилотен е този, който предлага въвеждането на особено устройство за осъществяване на смъртните присъди, целейки тяхното „ хуманизиране “. Мит, опроверган през годините, е че той бива екзекутиран посредством личното си произведение (което на всичкото от горната страна не е тъкмо и негово). Не - по време на терора на републиканците Гилотен прекарва известно време в пандиза, само че му се разминава срещата с гилотината. След това се отхвърля от политиката и продължава своите медицински изследвания. Всъщност умира през 1814 година от възпален абсцес на рамото.

Ето и известието на прокурорите от през днешния ден:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ, КОЯТО ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИТЕ НА ВИСШ ПРОКУРОРСКИ СЪВЕТ, ИЗРАЗИ СТАНОВИЩЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОЕКТА НА НОВИЯ ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА

27 март 2024 година

Прокурорската гилдия, която, на съображение § 23, алинея 2 от Преходни и заключителни разпоредби на ЗИД на Конституция на Република България (обн. Дъждовни води бр. 106/22.12.2023 г.), извършва функционалностите на Висш прокурорски съвет, одобри мнението на Комисия „ Правни въпроси, осведомителни технологии и професионална подготовка “ към колегията, по отношение на плана на нов Закон за адвокатурата (ЗА), обсъждан на общо заседание на юристите, извършено на 24-25.02.2024 година В мнението е посочено, че в плана за нов ЗА е установена недостатъчност по повод придобиването на адвокатски права по облекчена процедура за избрани категории лица – съдии или заемали академична служба по правни науки във висше учебно заведение не по-малко от пет години. Уточнено е, че  предлаганият текст на член 18, алинея 1 за придобиване на адвокатски права по облекчена процедура във връзка с тъкмо една избрана служба – арбитър, съставлява дискриминационен аршин по отношение на останалите магистрати – прокурори и следователи, и ще докара до опълчване на магистратите и генериране на ненужно напрежение в правосъдната власт. Обърнато е внимание, че професионалната подготовка и опит на арбитър с 5 годишен стаж е аналогична с тази на прокурор и следовател със същия професионален стаж, като разликата произтича само от тяхната функционална подготвеност. Изразено е мнение, че тази разлика не би следвало да ограничи правото на част от магистратите да получават адвокатски права по омекотен ред, защото адвокатската специалност е еднообразно значима и значима за практикуване правото на отбрана, както в гражданския по този начин и в наказателния развой.

Приетото мнение ще бъде изпратено на Висшия адвокатски съвет и на Комисията по правни въпроси към Народното събрание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР