Членовете на прокурорската колегия на ВСС не избраха нов председател

...
Членовете на прокурорската колегия на ВСС не избраха нов председател
Коментари Харесай

Апелативната спецпрокуратура остана без нов шеф

Членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет не избраха нов ръководител на Апелативната профилирана прокуратура.

Единият претендент за началник на Специализираната апелативна прокуратура - Емилия Русинова се отдръпна по персонални аргументи , заяви БНР. Решението й бе показано по време на днешното съвещание на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което трябваше да бъде определен ръководител на Апелативната спецпрокуратура.

Русинова е показала персонални аргументи за отхвърли си да се отдръпна от конкуренцията. В момента тя оглавява Софийската градска прокуратура. Преди началото на съвещанието на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет основният прокурор Сотир Цацаров сбито заяви за решението на Русинова.

Цацаров уведоми другия участник в конкуренцията - следователят Бойко Атанасов , че Русинова се е отказала от конкуренцията. Атанасов е прочут с рецензиите си към управлението на държавното обвиняване и персонално към основния прокурор. За да бъде определен за началник на апелативната спецпрокуратурата, той би трябвало да получи поддръжката на най-малко шест от членовете на Прокурорската гилдия .

От цялата прокурорска гилдия нито един не е подкрепил кандидатурата на Бойко Атанасов, който е следовател в Столичния следствен отдел. Отхвърлянето е било 10 на нула гласа.

Припомняме, Атанасов бе един от главните порицатели на прокуратурата и най-много на основния прокурор Сотир Цацаров.

На намерено съвещание на Етичната комисия на Висш съдебен съвет от 7 март 2016 година Атанасов изиска правосъдните кадровици да ревизират работата на основния прокурор . 20-те сътрудници на Атанасов, участвали на съвещанието излязоха с намерено писмо, в което упрекнаха Атанасов в неистини.

Пред членовете на Етичната комисия Атанасов упрекна основния прокурор Сотир Цацаров, че редовно не извършва законовите си отговорности. Той не създавал опция на прокурорите и следователите да събират качествени доказателства , съобщи още тогава Атанасов.

Атанасов е безапелационен, че в Столичното разследване работят противозаконни структури. В Отдел Първи предпочитано се работело по ръководещи , министри, депутати, магистрати. Делата се водели против незнаен причинител .
Атанасов разгласи тогава, че в следствието работи " шпицкоманда ", която работи единствено каузи против политици и предприемачи.

По-късно от Етичната комисия обявиха, че някои от изказванията на Атанасов не могат да се ревизират.

Срещу Атанасов имаше и дисциплинарно произвеждане, което бе решено от правосъдните кадровици в деня, в който утвърдиха оставката на някогашната шефка на Апелативната спецпрокуратура.

До избор на нов началник на Апелативната профилирана прокуратура се стигна откакто нейният ръководител - Даниела Попова подаде оставка. Това стана месеци преди края на първия си мандат и в миг, в който профилираните съд и прокуратура към този момент са само способени да гледат така наречен " корупционни каузи ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР