Членът на ВСС Огнян Дамянов препоръча на бившия главен прокурор

...
Членът на ВСС Огнян Дамянов препоръча на бившия главен прокурор
Коментари Харесай

Гешев да си търси 20-те заплати от Сарафов

Членът на Висш съдебен съвет Огнян Дамянов предложи на някогашния основен прокурор Иван Гешев да потърси краткотрайния си правоприемник Борислав Сарафов и от него да желае да му бъдат платени 20 заплати за напускането на правосъдната система.

По закон, при достигането на избран брой години в системата, напускайки я, всеки магистрат имам право на обезщетение.

Според Дамянов, не е работа на Висш съдебен съвет да се занимава с това. Ако въпреки всичко Гешев не получи парите, може да потърси правата си в съда, уточни Дамянов.

В момента, съгласно закона, заплатата на основния прокурор е към 14 000 лв.. Магистратите не заплащат осигуровки, т.е. получават тези пари без налози.

Дамянов счита, че някогашният основен прокурор Иван Гешев не е редови магистрат още от 15 юни – датата, на която президентът издаде декрет за освобождението на Гешев.

На 16 Гешев е подал искане да бъде възобновен в прокуратурата, а на 19 отдръпва това свое искане и декларира, че не желае да бъде преназначаван, каза Дамянов, представен от СейфНюз.

Според него в случай че Гешев не бе оттеглял настояването си за преназначаване, в този момент прокурорската гилдия щеше да го възвърне.

Огнян Дамянов уточни, че в случай че се наложи да се гласоподава по спор за назначение на арбитър за следствие на основен прокурор, би дал своя вот това да се случи, а не да се чака изговаряне на Конституционен съд.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР