Членът на СЕМ Бетина Жотева говори в ефира на предаването

...
Членът на СЕМ Бетина Жотева говори в ефира на предаването
Коментари Харесай

Бетина Жотева: Никога не бих предала медиите! Директивата не налага цензура и няма да вкара журналистите в ъгъла

Членът на Съвет за електронни медии Бетина Жотева приказва в ефира на предаването " Лице в лице " по БТВ за новия медиен закон, който да размени " морално остарелия " Закон за радиото и малкия екран.

Тя бе безапелационна, че той няма да наложи цензура на медиите, както някои специалисти се изрекоха.

" Когато човек е незапознат и необразован, не би трябвало да го прави публично притежание. Става въпрос за инструкция в аудио-визуалните услуги, която Европейски Съюз одобри още 2010 година и би трябвало да бъде траспонирана в българското законодателство, защото досегашната е прекомерно остаряла. Просто човечеството се измести в интернет. Вестниците, знаете каква им е ориста. В момента интернет се конкурира с малките екрани и радиата, и за младите е водещият източник на информация. В тази връзка беше уголемен обсега на аудиовизуалните медийни услуги да влезе в интернет, където са платформите за видеосподеляне, където са обществените мрежи и където са осведомителните уеб сайтове, единствено в тяхната част, където има аудио и образна информация. Написаната информация не предстои на регулация, тъй като това е инструкция за аудио-визуалните медийни услуги.

Въпросната инструкция беше приключена по време на българското европредседателство. Беше писана доста дълго време, беше променяна, най-после се стигна до компромис. Последните месеци лингвистите на Европейски Съюз се занимаваха с дословния й превод. И от ноември 2018 година тази инструкция стои на уеб страницата на Европейски Съюз и чака някой да я прочете и има 21 месеца да я транспонира в законодателството на страните-членки на Европейски Съюз. Минаха 5 месеца от този момент. В България няма нито дума за тази инструкция, нито какво следва като смяна на Закона за радио и телевизия, където има място новата инструкция. Би трябвало уеб страниците да се признаят за електронни медии, което ще е добре за всички. И всеки един уебсайт, който съдържа някаква аудио-визуално наличие, предстои на регулация. Това не може да бъде наречено цензура. Защото да вземем за пример аз съм 3 години в Съвет за електронни медии, следим БТВ, не виждам сред нас да е ставало въпрос за цензура. Същите правила ще се ползват и за уеб страниците. Тоест, за каква цензура приказваме? ", попита Жотева.

" А това, че има връзка с " апартаментгейт " - този, който е измислил това нещо, има малко проблематично психологично здраве, съгласно мен. 21 месеца имаме, дадени от Европейски Съюз, да вкараме директивата в нашия закон. В нашия закон обаче не е единствено директивата, той преглежда и публичните медии като БНР и Българска национална телевизия.

Когато депутатите нямат опция да обяснят личните си неточности, са им отговорни медиите, които са ги посочили. Колеги сме, в никакъв случай не бих предала медиите, тъй като на някой не му харесва, че е чул истината за себе си от екрана. И няма подобен закон, който да постави медиите в ъгъла. И не, директивата не е измислена, с цел да поставя медиите в ъгъла. Тя е поставена там в противен случай - с цел да могат добрите медии да си правят работата по-добре. А да не ги крадат, и да не могат подправените вести да побеждават тези, за които ужасно доста качествени публицисти се трудят. Ето за това е новата инструкция ", безапелационна бе Жотева.

" Това е остарял закон, и към него просто към електронните медии би трябвало да преминат и уеб страниците. Аз през вчерашния ден споделих в Народното събрание на депутатите, че следва една извънредно виновна и пъклен деликатна работа. Тази нова инструкция да бъде направена в закон по този начин, че положителната публицистика да може да продължи да бъде добра публицистика. Това е доста мъчно. Европейската комисия не ни дава метода, по който ние да транспонираме директивата. Тя ни споделя какво би трябвало да има вътре, а ние би трябвало да измислим методиката. Вчера за първи път се събра една група от специалисти в Министерството на културата. Там има една извънредно дейна дама - госпожа Бонева, която е била на всички обсъждание и трудове на директивата в Европейски Съюз. Тя събра една мощна група от специалисти, да се видят и да стартират дейна работа по какъв начин да вкарат новата извънредно прогресивна и добра инструкция за българската публицистика и изобщо за европейската публицистика в нов закон ", приключи Бетина Жотева.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коме
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР