Членът на Proud Boys Доминик Пецола, който счупи прозореца на Капитолия с щит за размирици, осъден на 10 години затвор

...
Вашингтон — Доминик Пецола, член на крайнодясната група Proud Boys,
Коментари Харесай

Вашингтон — Доминик Пецола, член на крайнодясната група Proud Boys, който стана едно от най-разпознаваемите лица на атаката на Капитолия на 6 януари, след като видеото го показа как разбива прозорец на Капитолия с щит за борба с безредиците, беше осъден на 10 години затвор в петък.

Пецола беше осъден за множество престъпления, произтичащи от участието му в нарушението — включително възпрепятстване на официално производство и унищожаване на държавна собственост. За разлика от своите съобвиняеми, включително лидера на "Гордите момчета" Енрике Тарио, Пецола беше оправдан от журито по най-тежкото обвинение в бунтовнически заговор.

Въпреки неговата оправдателна присъда по това обвинение, прокурорите поискаха от федералния съдия Тимъти Кели да осъди Пецола на 20 години затвор, искане, което съдията отхвърли по време на изслушването в петък.

За разлика от съобвиняемите Тарио, Итън Нордиан, Закари Рел и Джоузеф Бигс от „Гордите момчета на Пецола“, които прокурорите характеризират в присъдата като лидери на тълпата от 6 януари, Пецола беше „ентусиазиран пехотинец“ и един от „най-жестоките членове на 6 януари 2021 г.“

Той се събра с повече от 100 членове на групата, включително Nordean, Rehl и Biggs на Вашингтонския монумент преди атаката на Капитолия и тръгна към Капитолия. Според доказателствата, представени на процеса, Пецола атакува органите на реда, открадна щит за борба с безредиците и го използва, за да счупи прозорец на Капитолия, преди да влезе в сградата.

В едно селфи видео, което направи от криптата на Капитолия по време на нападението, Пецола заяви: „Знаех, че можем да превземем тази мамка, ако просто се постараем достатъчно“. >

Пецола – един от само двама от петимата съобвиняеми от „Гордите момчета“, които застанаха в своя собствена защита – призова съда в собствения си меморандум за присъдата да го изпрати в затвора за 5 години.

„Заставам на трибуната днес, за да поема отговорност за действията си на 6 януари“, каза той от трибуната по време на едномесечния процес, но също така изглеждаше да обвини правоприлагащите органи за насилието този ден . Адвокатите му твърдяха по време на процеса, че не е имало заговор сред групата на Гордите момчета.

Присъдата на Пецола идва само ден след като съдия Кели осъди Бигс и Рел съответно на 17 и 15 години затвор. И двамата мъже бяха признати за виновни в подбудителен заговор.

Тарио ще бъде изправен пред присъдата си във вторник.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР