Членът на ГЕРБ Георги Харизанов осъди окончателно прокуратурата да му

...
Членът на ГЕРБ Георги Харизанов осъди окончателно прокуратурата да му
Коментари Харесай

Харизанов окончателно осъди прокуратурата за 11 000 лева

Членът на ГЕРБ Георги Харизанов осъди дефинитивно прокуратурата да му заплати обезщетение от 11 000 лв. поради противозаконното обвиняване за неизгодна договорка в „ Напоителни системи “ отпреди 8 години, заяви news.lex.bg.

Харизанов, който в този момент е член на неправителствената организация „ Институт за дясна политика “, заведе иск за 40 000 лв. против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ), а предходната година градският съд му присъди 6000 лв. за моралните вреди и още 5000 лв. за имуществени.

Проверка на „ Лекс “ сподели, че делото е завършило на две инстанции, откакто Софийският апелативен съд (САС) е удостоверил решението на Софийски градски съд, от което пък недоволни бяха останали както Харизанов, по този начин и прокуратурата.

Той беше началник на „ Напоителни системи “ през 2011 година по време на първото държавно управление на ГЕРБ, само че през 2012 година беше отхвърлен, откакто стана ясно, че няма висше обучение, а около абсурда се разбра, че преди години е бил наказан условно за изнудване и против него има следствия за кражба и закана с ликвидиране. През 2013 година Харизанов беше упрекнат и задържан по ново обвиняване – за подписана неизгодна договорка за продажбата на 2000 тона скрап от „ Напоителни системи “ на двойно по-ниски от продажните цени. След като в началото съдът го освободи против гаранция от 5000 лв., през декември 2013 година той още веднъж беше задържан след показания на неизвестен очевидец, който чул Харизанов да споделя в заведение, че желае „ да се потапя при негрите в ЮАР “. Съдът одобри това като доказателство, че той има намерение да се укрие и по този начин Харизанов остана в ареста до април 2014 година, когато беше освободен против гаранция от 7000 лв.. Две години по-късно прокуратурата приключи следствието, откакто одобри, че действието не е закононарушение.

В желае си против прокуратурата той написа, че с изключение на позор, изтощение и боязън, е изпитал и яд, тъй като се е разделил със брачната половинка си за съвсем 4 месеца, в това число по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 година Разследването нарушило и трудовия му развой, а информацията за обвиняванията и задържането му била неотложно популяризирана от медиите, а зложелатели непрестанно напомняли обстоятелствата за арестуването му и го наричали „ обвинен за разпродажбата на „ Напоителни системи “ за скрап на безценица “.

От своя страна прокуратурата изтъкваше „ обремененото правосъдно минало “ на Харизанов. През 2005 година той е бил дефинитивно наказан условно на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен период и 1000 лв. санкция. Според неговото пояснение тогава, става дума за пътен случай, при който колата му била ударена и с отговорния водач се разбрали да подпише запис на заповед за 400 $, само че по-късно мъжът подал сигнал за изнудване, а Харизанов не можел да си разреши добра отбрана и по този начин бил наказан. Когато почнал работа като държавен чиновник, обаче към този момент бил оправдан. Следващите две обвинявания са за кражба и закана с ликвидиране. След отстраняването му от „ Напоителни системи “ Харизанов беше упрекнат за кражба на 50 000 $ от две фирмени каси, осъществена още през 2001 година Делото било спряно над 10 години и обновено, откакто на Харизанов били снети отпечатъци чак през 2010 година, когато е бил упрекнат за заканата с ликвидиране към млада жена и по този начин проверяващите открили, че следите съответстват с тези от разрушените каси.

От претекстовете на решението на апелативния съд излиза наяве, че точно предходното наказание е повода той да не получи по-голямо обезщетение за противозаконното обвиняване за неизгодна договорка за каквото е упорствал.

„ За да не почете жалбата на ищеца, съдът съобрази най-много събитието, че е бил наказан, въпреки и осем години преди процесното обвиняване, което е злепоставящ персоналните му качества факт, както и паралелните на актуалното други две наказателни производства, по отношение на които ищецът неизбежно също е търпял терзания и душевни премеждия, като психическите преживявания от обсъжданото обвиняване не могат да се разграничат от тези по отношение на останалите производства, които са почнали по-рано, което се отразява на размера на компенсацията “, написа съставът на САС с ръководител и докладчик Иванка Ангелова.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР