Членът и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов

...
Членът и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов
Коментари Харесай

За говорителя на изборната комисия решението за листата на "Демократична България" в Стара Загора е абсурдно

Членът и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов подлага на критика сътрудниците си за решението им за казуса с регистрацията на листата на " Демократична България " в Стара Загора. Пред Българска национална телевизия той съобщи, че то е " изцяло неуместно ".

Томов, който е от квотата на " Демократична България " добави, че не може да разяснява проблема в качеството си на представител на ЦИК, тъй като изрично не е склонен с решението, което е било взето. Той добави, че може да изрази персоналното си мнение, само че не и да аргументира мнението на комисията по този въпрос.

През седмицата първо районната, а след това и ЦИК отхвърлиха да записват листата поради неналичието на годни документи. От ЦИК обясниха, че хартиените документи са били копия на документите, подписани с електронен автограф. Те опазиха решението си, базирайки се на Изборния кодекс, в който категорично се загатва използването на електронен автограф само в случаите, когато гласоподавателите се подписват в поддръжка на партия или претендент, какъвто съответният проблем не е. " Демократична България " пък възрази с довода, че и законът за електронните документи, и европейски правилник одобряват за равнозначни понятията " автограф " и " дипломиран електронен автограф ".

" Личното ми мнение е, че това беше много сериозна неточност на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи позволена неточност на районната изборна комисия. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От инспекцията, която ЦИК направи, откакто взе това решение, се откри, че има още 12 районни изборни комисии, в които обединението се е записала по същия метод без никакви проблеми ", изясни представителят на ЦИК.

Томов посочи, че комисията е взела решение да ревизира регистрациите с електронни подписи и на предходните избори - на 4 април и на 11 юли. Според него евентуално ще се окаже, че и там има такива регистрации.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР