Член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства

...
Член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства
Коментари Харесай

Къртица в Бюрото за контрол на СРС помагала на обвиняеми и подсъдими

Член на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) се е срещал с обвинени и подсъдими, с цел да ги поучава по какъв начин да изготвят заявки до Бюрото. Това оповестиха от проокуратурата, без да загатват името на " къртицата ". Заради това от държавното обвиняване оферират шефът на ДАНС да отнеме достъпа му до секретна инфомрация поради корист с поверителността.

По закон Бюрото прави инспекции за нелегално използване на СРС-та и всеки може да подаде такова заявление. Според проверяващите обаче в тази ситуация е имало срещи сред члена на бюрото и обвинени, по време на които той им е разяснявал процедурите.

В един от случаите обвинен магистрат се е срещнал с него в заведение, незабавно откакто подал заявление. Самото заявление било признато не по открития ред и даже било написано на служебния компютър на секретар на Бюрото.

Друго заявление от обвиняем било написано и признато по същия метод. От прокуратурата са устанновили още три случая: членът на Бюрото провеждал диалози с обвинен магистрат, с цел да му коментира процедурите за инспекция. След среща с с него подслушван и наблюдаван със СРС-та подал заявление за инспекция, а обявиняем магистрат бил заведен в Бюрото персонално от същия чиновник.

"Съгласно наредбите на Закона за отбрана на класифицираната информация позволение за достъп до класифицирана информация се издава на разположение, което е "надеждно” от позиция на сигурността. Описаните случаи, открити при инспекциите на ДАНС, сочат нарушавания на "установения публичен ред” от страна на този член на НБКСРС и съставляват съображение за "ненадежност” от позиция на сигурността и запазване на тайната. По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на ръководителя на ДАНС да предприеме дейности по преценка и изговаряне по отношение на надеждността на този член на НБКСРС”, написа в известието на прокуратурата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР