Член 99 от Конституцията, който урежда т.нар. парламентарна рулетка с

...
Член 99 от Конституцията, който урежда т.нар. парламентарна рулетка с
Коментари Харесай

Може ли тази работа с мандатите за правителство да продължи до безкрай?

Член 99 от Конституцията, който урежда така наречен " парламентарна рулетка " с мандатите за сформиране на държавно управление е много неразбираем и допуска разнообразни тълкувания. При деликатен прочит на текста може да се стигне до извода, че действително тази процедура няма краен период

Ето какво написа в този текст:

Чл. 99.

(1) Президентът след съвещания с парламентарните групи разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление.

(2) Когато в 7-дневен период претендентът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът разпорежда това на посочен от втората по бройка парламентарна група претендент за министър-председател.

Както е видно няма категорично записан период, в който президентът би трябвало да връчи втория мандат.

(3) Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на Министерския съвет, президентът в периода по миналата алинея разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър-председател.

Не е ясно защо се отнася изразът " в периода по миналата алиниея ". Дали в този период президентът би трябвало да връчи третия мандат или в този период третият мандат би трябвало да бъде върнат - изпълнен или несбъднат. По-скоро този период се отнася до връчването на мандата, което би трябвало да значи, че за неговото връщане краен период няма,

(4) Когато проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание да избере претендента за министър-председател.

(5) Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в периода по член 64, алинея 3. (до два месеца - б.р.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, дефинира и датата на изборите за ново Народно заседание.

Ясно е, че до два месеца, откакто третият мандат е върнат би трябвало да има парламентарни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР